Solvallan hiidenkirnu ja muut Espoon luontokohteet nyt retkikartalla

129

Espoon kaupungin luontokohteet löytyvät nyt valtakunnallisesta Retkikartta.fi-palvelusta. Palvelu helpottaa Espoon luontokohteiden löytämistä ja tuo niille näkyvyyttä.

Aiemmin Kotinurkilta kallioille -kirjassa julkaistuista Espoon luontokohteista lähes 250 löytyy nyt myös valtakunnallisesta retkeilyn karttapalvelusta osoitteesta retkikartta.fi. Karttapalvelua ylläpitää Metsähallitus, ja se on käyttäjilleen ilmainen.

Retkikartta sisältää valtion mailla ja vesillä olevan luonnossa liikkujan palvelutarjonnan. Samasta osoitteesta löytyy nykyään myös yli 2500 muiden kuntien luontoliikuntapaikkaa.

Retkikartta.fi-palvelulla oli viime vuonna 3,2 miljoonaa käyttökertaa, joten nyt Espoon arvokkaat luontohelmet ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet pääsevät yhä suuremman yleisön tietoon.

Selkeät reitit ja viehättävät kohteet

Retkikartan tavoitteena on auttaa ihmisiä löytämään luonnon lähiliikuntapaikat entistä helpommin ja innostaa luonnossa liikkumiseen. Retkikartta.fi toimii myös mobiililaitteissa, joten reittejä on vaivatonta tarkastaa myös kesken metsäretken.

Karttapalvelussa käyttäjä voi valita haluamansa tietosisällön oman mielenkiintonsa mukaan. Tarjolla on karttatasoja retkeilystä, kalastuksesta ja metsästyksestä kiinnostuneille, ja kesään ja talveen löytyy erilaisia reittivaihtoehtoja.

Espoon erityyppiset luontokohteet on merkitty palvelussa selkeästi erottuvin, havainnollisin symbolein. Karttasovellus auttaa löytämään sellaisiakin kohteita, jotka muuten voisivat jäädä huomaamatta – kuten Solvallan hiidenkirnut, Suvisaariston simpukkamaan tai Nuuksion pallokiven.

Kätevä työväline kouluille

Luonnon hyvinvointia lisäävästä vaikutuksesta on paljon tietoa ja monet suomalaiset liikkuvatkin runsaasti luonnossa. Näin on myös luonnonläheisessä Espoossa, ja projektia Espoon kaupungilla organisoinut suunnittelija Niina Järvinen uskoo, että espoolaiset ottavat retkikarttapalvelun omakseen.

”Espoolaisille luonto on tärkeä ja täällä arvostetaan lähiluontoa sekä sitä, että se on helposti kaupunkilaisten saavutettavissa”, Järvinen sanoo.

Karttapalvelu voi olla kätevä apuväline paitsi yksittäisille kaupunkilaisille, myös esimerkiksi järjestöille ja kouluille, jotka suunnittelevat retkiä luontoon. Koulussa karttapalvelun kohteet voi yhdistää vaikkapa historian tai luonnontieteiden opetukseen.

Luontotietojen jakaminen Retkikartassa on toteutettu osana kaupungin poikkihallinnollista Kestävä kehitys -ohjelmaa. Tavoitteena on, että espoolaisilla on tietoa Espoon luonnosta ja että he voivat nauttia ympäristöstään.

Kuvassa Solvallan hiidenkirnu. Kuva Espoon kaupunki.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.