Puretaanko Haukilahdesta sekä ostoskeskus että kauppakeskus?

Havainnekuva uudistuvasta Haukilahden keskustasta Haukilahdenkadulta katsottuna. Kuva: Arkkitehdit NRT

Harvinaista: Espoossa saatetaan purkaa Haukilahden ostoskeskus ja Haukilahdessa sijaitseva kauppakeskus Länsiviitta.

Espoon kaupunki on asemakaavoittamassa Haukilahden ostoskeskuksen ja sen viereisen kauppakeskuksen paikalle uutta asuin- ja liiketilarakentamista.

Suunnittelualue sijaitsee Haukilahdenkadun, Hauenkalliontien ja Haukilahdenrannan risteysalueiden tuntumassa.

Paikalla sijaitsee nykyisin yksikerroksinen, vuonna 1962 valmistunut ostoskeskus sekä kaksikerroksinen kauppakeskus vuodelta 1990. Mikäli asemakaavan muutoshanke toteutuu, nämä kumpikin kohde puretaan.

Asemakaavan muutosta ovat hakeneet alueen maanomistajat yhdessä YIT Suomi Oy:n kanssa.

Lisäksi suunnittelualueeseen on liitetty kaupungin omistamia katu- ja torialueita sekä Haukilahden Seniorikodin ja Espoon Asunnot Oy:n parkkipaikat, jotta keskustaa voidaan suunnitella eheäksi kokonaisuudeksi.

– Kaupungin tavoitteena on varmistaa, että uudisrakentaminen palvelee kaupunginosan kehitystä sekä alueella asuvien ja asioivien tarpeita. Asemakaavoituksen aikana tutkitaan, miten rakentaminen voidaan sovittaa nykyiseen kaupunkikuvaan mahdollisimman hyvin. Keskustakortteli tukisi myös lähiympäristön toimintoja, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

– Uudella asuntorakentamisella ja ajanmukaisilla liike- ja palvelutiloilla halutaan luoda edellytykset elävälle keskustalle. Alueelle suunnitellaan laadukasta miljöötä, jossa jalankulku ja pyöräily on houkuttelevaa. Kadulle avautuvat liiketilat, toriaukio ja vehreät pihat elävöittävät kaupunkikuvaa. Pysäköintitilaa rakennetaan myös maan alle ja liikennejärjestelyitä parannetaan.

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta asetti asemakaavamuutokselle tavoitteet 19.1.2022.

Niiden pohjalta on aloitettu kaavamuutoksen valmistelu.

Espoon kaupunkisuunnittelukeskus valmistelee seuraavaksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Siinä esitetään myös lautakunnan päättämät tavoitteet ja alustavat viitesuunnitelmat.

Viitesuunnitelmaa on kehitetty kevään ja syksyn 2022 aikana, ja uusinta suunnitelmaa on esitelty paikalliselle asukasyhdistykselle. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja valmisteluaineisto ovat yleisön nähtävillä 23.1.-21.2.2023.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.