Kiirastorstain vastaisena yönä tulipalossa tuhoutuneen Perkkaan kappelin kohtalo on surettanut laajasti Leppävaaran seudun asukkaita.
Leppävaaran seurakunta varautui etukäteen siihen, että kappelin raunioita halutaan käydä katsomassa ja paikalle järjestettiin seurakunnan työntekijöitä pääsiäispyhien ajaksi.
Leppävaaran seurakunnan vs. kirkkoherra Kaisa Yletyinen kertoi tiedotteessa, että ihmisiä kävi kappelilla tasaisena virtana.
Yletyinen oli itse päivystämässä torstaina ja perjantaina, ja kävi paikalla myös lauantaina ja maanantaina.
– On tärkeää saada surra yhdessä. Yhdessä raunioiden ääressä todettiin myös, että vaikka ihana kappeli menetettiin, ihmisten välinen yhteys ei katoa, Kaisa Yletyinen sanoi.
– Ihmiset jakoivat monenlaisia muistoja. Perkkaa on ollut etenkin perhejuhlien paikka, on vietetty omien lasten, lastenlasten ja kummilasten ristiäiset ja saatettu läheisiä viimeiselle matkalle. Moni oli myös asunut pihapiirissä. Myös kellotornissa on ollut asunto aikanaan. Ja ainakin yksi ensisuudelmakin oli kappelilla koettu, Yletyinen jatkoi.
Palopäivän iltana Perkkaan kappelin pihamaalla vietettiin kiirastorstain messua, johon osallistui noin 200 henkilöä.
Muistojen jakaminen on ollut ihmisille tärkeää.
Leppävaaran seurakunta tiedotti 19. huhtikuuta, että se kerää Perkkaan kappeliin liittyviä muistoja edelleen. Niitä voi lähettää verkkolomakkeen kautta. Myös Leppävaara-seuran Kansalaismuistipiirissä keskiviikkona 20.4. aiheena oli Perkkaan kappeli.
Espoon toiseksi vanhin kirkkorakennus Perkkaan kappeli valmistui vuonna 1929 ja se rakennettiin aikanaan talkoovoimin. Kappelin hirret olivat peräisin entisestä hotellista Helsingissä. Poliisi tutkii paloa tuhotyönä, tiedotti seurakunta.
Hyvä paimen -maalaus saatiin pelastettua
Vastoin aiempia tietoja Anna Sahlsténin Hyvä paimen -maalaus saatiin pelastettua Perkkaan kappelista.
Palon alkuvaiheessa torstaiaamuna kappelista saatiin noudettua kastemalja, ehtoollisvälineitä ja kirkkotekstiilejä. Ville Vallgrenin krusifiksin ja Anna Sahlsténin maalauksen luultiin molempien tuhoutuneen.
– Myöhemmin iltapäivällä, kun palo oli saatu jo osin hallintaan, paikalla ollut henkilökunta huomasi taulun edessä olevan suojalasin välähtävän kappelin aulassa. Palomestarin kanssa tutkittiin asiaa, ja taulu näytti nokijälkiä lukuun ottamatta olevan vahingoittumaton. Taulu odottaa nyt seurakuntayhtymän varastossa tarkempia tutkimuksia.
Sahlsténin Hyvä paimen -taulu oli pitkään kappelisalin takaosassa, urkuparven alla. Vuoden 2014 remontissa maalaus siirrettiin kappelin eteisaulaan. Anna Sahlstén (1859-1931) oli taidemaalari ja piirustuksenopettaja. Leppävaaran taiteilijayhteisö osallistui Perkkaan kappelin rakennustalkoisiin muun muassa lahjoittamalla taideteoksia.
Myös kappelin kirkonkello saatiin pelastettua.