Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on perustanut yhteensä lähes viisi hehtaaria niittyjä Espoon Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen vanhan kaatopaikan päälle.
Syksylle on suunnitelmissa perustaa vielä muutama hehtaari lisää. Niityt tarjoavat hyönteisille ja muille eläimille elinympäristön, ja ne lisäävät kasvillisuuden monimuotoisuutta.
– Vanhan kaatopaikan laki muuttui kesällä kukkivaksi niityksi, jossa erilaiset pölyttäjät viihtyivät. Tavoitteenamme on perustaa noin 35 hehtaaria niittyjä Ämmässuolle seuraavien vuosien aikana. Se on aika paljon, sillä se vastaa noin 50 normaalin jalkapallokentän kokoista aluetta, kuvailee HSY:n ympäristöpäällikkö Liisa Suhonen.
Kuluneen kesän aikana on ihailtu kukkaloistoa ja tarkkailtu pölyttäjien ja perhosten lajien määrää. Myös kasvillisuuden kehittymistä on kartoitettu.
– Kesällä havaitsimme 15 eri päiväperhoslajia uusilla niityillämme. Lanttuperhosia ja hohtosinisiipiä oli paljon. Niityillä vieraili myös ritariperhonen ja hietaheinäperhonen, joka on paahdeympäristölle harvinainen laji. Pistiäisiä tavattiin Ämmässuolla 88 eri lajia, joista yleisimmät olivat kivikkokimalainen ja mantukimalainen.
– Lajien joukkoon mahtui myös yllättäviä lajeja, kuten Etelä-Suomessa harvinainen kanervakimalainen sekä muutamia tulokaslajeja. Kesän tarkkailun tulosten tarkastelu jatkuu yhä ja tarkemmat tulokset saadaan syksyn aikana, Liisa Suhonen jatkaa.
Ämmässuon perhostiedot tallennetaan Laji.fi-sivustolle Suomen ymopäristökeskuksen eli SYKE:n koordinoimaan maatalousympäristön päiväperhosseurantaan. Päiväperhosten määrä on yksi käytetyimmistä luonnon monimuotoisuuden indikaattoreista myös muualla Euroopassa.