Olarin kirkko on ehtinyt 40 vuoden ikään

Olarin kirkko vuonna 2019. Kuva: Jukka Granström

Olarin kirkon rakentamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi neljäkymmentä vuotta.

Kirkko sijaitsee Niittykummussa metroaseman välittömässä läheisyydessä Gräsan uurnalehdon vieressä. Kirkon ympäristöön rakennetaan parhaillaan uusia kerrostaloja. Lähivuosina sinne valmistuu asunnot 650 asukkaalle.

– Aikanaan, kun kirkko tulee viettämään viisikymppisiään, se on paikassa, jossa kirkon kuuluukin olla: keskellä elämää ja paremmin ihmisten saavutettavissa, kirkkoherra Salla-Maria Viitapohja sanoo tiedotteessa.

Kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Käpy ja Simo Paavilainen ja se valmistui vuonna 1981. Kirkko vihittiin käyttöön 1. maaliskuuta 1981.

Kirkkorakennuksen alakerrassa on seurakuntatoimisto. Kirkonmäellä sijaitsevat seurakunnan kerhorakennus toimistotiloineen sekä Esbo svenska församlingin käytössä oleva siipirakennus, jossa on Olars kyrka ja kerhotiloja. Sisäänajo kirkon pihaan tulee muuttumaan parhaillaan rakentuvan Rälssitilankujan valmistuttua.

Olarin kirkon rakennuspaikka oli vanhan Gräsan kartanon jo rapistunut puistokukkula. Kirkon arkkitehtoninen ratkaisu syntyi tästä ristiriidasta; pyrkimyksestä suojata vanha puisto eräänlaiseksi mietiskelyn paikaksi. Kirkko, kellotapuli, Olars kyrka ja seurakunnan kerhorakennus kiertävät sisäpihaa ikään kuin muurina, johon sisääntulotiet puhkaisevat aukkoja.
Olarin kirkko on yleisilmeeltään valoisa ja avara ylösnousemuksen kirkko. Kirkossa on perinnäisten kirkkojen basilikamuoto ikään kuin halkaistu keskeltä päälaivaa ja basilikasta on otettu vain toinen puoli. Kirkkosalin korkein kohta ei näin ole keskellä salia, vaan toisella pitkällä sivulla. Kirkkosaliin tulee valo korkean umpinaisen seinän yläosasta muutamia eteläisen seinän pystyikkunoita lukuun ottamatta. Valaistuksen epäsymmetria tasapainotetaan sisäpihalle päin avautuvien suurien ikkunoiden kautta. Kirkkoon mahtuu noin 600 henkeä, kun väliovi seurakuntasaliin avataan.

Olarin kirkon juhlavuoden kunniaksi on julkaistu laulu ”Valo tulvii sisään ikkunoista”. Se löytyy Youtubesta.

Ennakkotietojen mukaan syntymäpäiväjuhla huipentui 7.3. pidettyyn Espoon hiippakunnan piispan Kaisamari Hintikan toimittamaan piispanmessuun, joka suoratoistettiin seurakunnan Youtube-kanavalla.

Olarin kirkko vuonna 2019. Kuva: Jukka Granström

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.