Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukiot yhdistyvät – mikä uuden suurlukion nimeksi?

Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukiot on päätetty yhdistää yhdeksi isoksi lukioksi, joka aloittaa toimintansa Aalto-yliopiston kampusalueella Otaniemessä elokuussa 2019. Mutta mikä olisi sopiva nimi uudelle lukiolle?

Tuleeko nimessä näkymään Otaniemen kaupunginosa, tai Aalto-yliopisto, jonka mukaan alueella on nimetty metroasemakin? Vai keksitäänkö lukiolle jokin aivan uusi innovatiivinen nimi? Uusi lukio perustetaan osoitteessa Tietotie 6 sijaitsevaan entiseen toimistorakennukseen.

Pohjois-Tapiolan lukion henkilöstö toivoo lausunnossaan, ettei uuden lukion nimi ole paikkasidonnainen tai sidoksissa Aalto-yliopistoon.

-Identiteetin rakentamisessa nimellä on iso rooli. Nimen tulisi taipua sekä suomenkieliseen että kansainväliseen viestintään.

Espoon kaupungin nuorisovaltuusto on toista mieltä: Lukioiden yhdistyessä syntyvä uusi lukio olisi hyvä nimetä sijaintinsa mukaan.

-Se voisi olla esimerkiksi Otaniemen lukio tai Tietokylän lukio.

Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukioiden opiskelijakunnat eivät ole ottaneet kantaa nimiasiaan kaupungille lähettämissään, lukioiden yhdistymistä koskevissa lausunnoissaan. Pohjois-Tapiolan lukion rehtori Sinikka Luoma-Mattila kommentoi aihetta lyhyesti toimittajalle.

Jännittääkö lukion väkeä, että mikä tulee olemaan uuden lukion nimi?

-Ei jännitä, vaan olemme iloisen innostuneita uuden lukion mahdollisuuksista, Sinikka Luoma-Mattila vastaa.

-Ideoita uudesta nimestä on virinnyt, mutta ideointi vasta alkaa nyt kun saatiin selkeä yhdistymispäätös. Kaikessa suunnittelussa on mukana opiskelijoita.

Espoon opetuslautakunta ei ole käsitellyt yhdistyvien lukioiden nimiasiaa, vaan opetustoimen virkamiehet vievät nimen lautakunnan päätettäväksi myöhemmin erikseen.

Espoon koulujen ja lukioiden nimeämisessä noudatetaan yleisperiaatetta, jonka mukaan nimeen sisältyy alueen nimi. Lukiokoulutuksessa on kuitenkin myös mahdollista hyödyntää jotakin lukion erityispiirrettä tai lukion historiaan liittyvää merkittävää henkilöä.

Lukiouudistus tarkoittaa sitä, että Olarin kaupunginosa menettää perinteikkään ja pidetyn opinahjon. Muutos on fyysisesti isompi Olarin kuin Pohjois-Tapiolan lukiolle, sillä välimatka Olarinniityntieltä Otaniemen Tietotielle on 5, 3 kilometriä. Toisaalta Pohjois-Tapiolan lukiolla on jälleen edessä muuttorumba, sillä ”Pohjis” joutuu muuttamaan toimittuaan ainoastaan kaksi lukuvuotta nykyisissä tiloissaan. Pohjois-Tapiolan lukio nimittäin sijaitsee jo nyt Otaniemessä, sillä se siirtyi Pohjois-Tapiolan Sepontieltä Otaniemen Maarintiellä olevaan rakennukseen kesällä 2017.

-Meillä oli tiedossa jo viime muuton yhteydessä, että joudumme mahdollisesti muuttamaan pian uudelleen. Tietoon on jo siis totuttu, kertoo rehtori Sinikka Luoma-Mattila.

-Totta kai muuttaminen vie henkilökunnalta aikaa ja energiaa. Mutta positiivisella mielellä nyt vaan eteenpäin.

Pohjois-Tapiolan lukion muuttomatka on 600 metriä.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.