Otaniemen avaruusnäyttelyssä voi leijua korkeuksissa ja kuunnella Jupiterin ääniä

Harva espoolainen tietää, että Otaniemessä suunniteltiin avaruuslaitteita jo 1960-luvulla. Tai, että Otaniemessä otettiin vastaan ensimmäiset satelliittitelevisiolähetykset 1970-luvulla.

Otaniemen kampusalueella on siis pitkä historia avaruustieteen parissa, ja Otaniemessä järjestetään parhaillaan Aalto in Space -näyttely, joka jatkuu 19. lokakuuta saakka.

Näyttely esittelee Aalto-yliopistossa tehtävää avaruustutkimusta ja avaruusteknikkaa. Aalto in Space -näyttely keskittyy kuitenkin nykypäivään ja tulevaisuuteen, ei historiaan.

-Aalto in Space on mainio tapa juhlistaa vaikka Kansainvälistä avaruusviikkoa, jota vietetään lokakuun alussa Sputnikin laukaisun kunniaksi, vinkkaa näyttelyn tuottaja Jari Mäkinen.

Otaniemen näyttelyssä on esillä luonnollisen kokoiset ja näköiset mallikappaleet avaruuteen laukaistuista satelliiteista Aalto-1 ja Aalto-2. Esillä on myös aitoja tutkimuslaitteita, avaruusasemalle menevä säteilymittari ja opiskelijoiden tekemä raketti.

Lisäksi kävijät voivat lähteä virtuaalimatkalle avaruuteen simulaattorin avulla. Virtuaalilaseilla voi tarkastella satelliitin silmin esimerkiksi revontulia ja maapallon magnetosfääriä, aivan kuin leijuisi 500 kilometrin korkeudessa. Erikoisuutena on mahdollista kuunnella aurinkokunnan suurimman planeetan Jupiterin ääniä.

Kävijät voivat myös tutustua Otaniemessä parhaillaan rakennettavan kahden nanosatelliitin mallikappaleeseen. Opiskelijaprojektina syntyy nanosatelliitti Aalto-3 ja Suomen Akatemian huippuyksikössä rakennetaan avaruussäätä tutkivaa Foresail-1:tä.

Suomessa on jo parin vuoden ajan ollut meneillään nanosatelliittibuumi, eikä meno näytä ainakaan hidastuvan.

-Tuorein satelliittimme, Suomi 100 -satellitti, toimitettiin laukaisupaikalle vietäväksi eilen keskiviikkona (12.9.), iloitsee professori Esa Kallio.

-Aallon satelliittiohjelma on taustalla myös kahdessa muussa vielä tänä vuonna laukaistavassa kaupallisessa suomalaissatelliitissa, Iceye X-2:ssa ja Reaktor Space Labin Hello Worldissä, Esa Kallio jatkaa.

Aalto in Space-näyttely on kaikille avoin ja sinne ei ole pääsymaksua. Näyttely pidetään Dipoli Galleriassa osoitteessa Otakaari 24.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.