Metsolan otukset syntyi työmaa-aitaan Tapiolassa

Metsolan otukset, 2021. Laura Merz ohjasi paikallisia lapsia eläinaiheisen kuvituksen tekemisessä. Kuva: Paula Virta / EMMA

Tapiolassa rakenteilla olevan Metsolan päiväkodin työmaa-aita on saanut pintaansa eläinaiheisen kuvituksen nimeltä Metsolan otukset.

Kuvituksen tekemiseen on osallistettu paikallisia lapsiryhmiä, jotka ovat luoneet kuvataiteilija Laura Merzin ohjaamissa taidepajoissa eläinhahmoja aitaa varten.
Lasten luomusten pohjalta Laura Merz on suunnitellut aidassa nähtävän kokonaisuuden.

Keväällä 2022 valmistuvassa Metsolan päiväkodissa tullaan näkemään Merzin teoksia osana arkkitehtuuria ja eläinaiheet tulevat kuvittamaan myös päiväkodin tiloja. Teoskonsepti liitetään osaksi Espoon modernin taiteen museon Emman kokoelmaa.

Taidepajoissa on ollut mukana lapsiryhmiä läheisestä Silkkiniityn päiväkodista ja Yhteiset lapsemme ry:stä kotouttavan harrastustoiminnan ryhmistä. Merzin ohjaamissa pajoissa lähestyttiin piirtämistä kokeellisin ottein ja luovan leikin kautta. Piirustusvälineinä toimivat muun muassa lähimaastosta löytyneet tikut, kepit, pesusienet, pahvin ja muovinpalat, siivous- ja rakennustyökalut. Taidepajoissa tuotettiin runsaasti erilaisia eläinaiheisia piirustuksia musteella maalaten.

Laura Merz on kuvataiteilija, kuvittaja ja suunnittelija, ja hän on tehnyt julkisia taideteoksia aiemmin muun muassa Keskustakirjasto Oodiin ja Suomen Ranskan instituuttiin Pariisiin. Merz tunnetaan musteella maalatuista, eläinaiheisista teoksistaan. Taiteilija käsittelee taiteellisessa tuotannossaan usein ympäristöaiheita ja pyrkii työllään parantamaan ihmisen luontosuhdetta.

– Piirustusprosessini on spontaani, intuitiivinen ja kokeileva. Kalastelen mieleni pohjalta niitä muistoja ja tuntemuksia, jotka liittyvät elämäni aikana karttuneisiin luontokokemuksiin, Laura Merz kertoo.

Taideprojekti on Metsolan päiväkodin tilaajana toimineen Espoon kaupungin, päiväkodin suunnittelijana toimivan Innovarch Oy:n ja Espoon modernin taiteen museon Emman yhteistyöhanke. Sen tavoitteena on ollut osallistaa lähiseudun asukkaita valmisteilla olevaan rakennushankkeeseen sekä tuoda kuvitetuilla työmaa-aidoilla iloa ja piristystä ohikulkijoille taiteen keinoin.

Työpajassa aherrusta. Kuva: Paula Virta / EMMA

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.