Espoossa useita arvokkaita meriluontokohteita

Kytö-alueella on monipuolinen lajisto. Siihen kuuluu muun muassa kuvan keskellä näkyvä haarukkalevä. Kuva: Karl Weckström / Metsähallitus.

Espoosta löytyy useita paikallisesti arvokkaita vedenalaisia meriluontokohteita.

Espoon ja Helsingin poikkeuksellisen tärkeät meriluontoalueet on tunnistettu ja kartoitettu Suomen ympäristökeskuksen, Espoon kaupungin ja Helsingin kaupungin yhteisessä Meriluonto 2021 -kampanjassa.

Kaikkiaan löytyi 24 kohdetta, jotka luokiteltiin paikallisesti ekologisesti merkittäviksi. Alueiden tunnistuksessa on hyödynnetty vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmassa (VELMU-ohjelma) kerättyä kartoitustietoa pääkaupunkiseudulta. Tietoa voi käyttää merialueen käytön kestävyyden varmistamiseen.

Espoossa vedenalaisia meriluonnon arvokkaita kohteita ovat esimerkiksi Tapiolan seudulla sijaitseva Otsolahti, Nuottalahti Matinkylän lähellä, Espoonlahden merenlahti ja Miessaarenselkä Etelä-Espoossa.

– Meriluonto 2021 -kampanjan painopisteenä olivat erityisesti pääkaupunkiseudun riutta- ja laguunikohteet, sekä saarten rantavyöhyke ja työ toteutettiin VELMU-ohjelman kenttämenetelmiä soveltaen, tiedottaa Suomen ympäristökeskus.

Pääkaupunkiseudun alueella tehtiin yli 4 000 uutta havaintoa sukeltaen ja kahlaten, ja kaikki havaitut lajit määritettiin.

Geologian tutkimuskeskus GTK toteutti ulkosaaristossa merenpohjan luotauksia, joilla kartoitettiin vedenalaisia elinympäristöjä, erityisesti riuttoja.

– Aiemmin VELMU-ohjelma on kerännyt alueelta yli 2 000 havaintoa sukeltaen ja kahlaten sekä kuvannut yli 1 000 vedenalaista videota, joista on määritetty tärkeimmät lajit. Yhteensä Helsingin ja Espoon merialueella on havaintopisteitä yli 9 000.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.