Tapiolassa havaittu lihansyöjäkasveja – suoalue halutaan suojella

Turvesuon neva Pohjois-Tapiolassa. Kuva: Ari Turula / Espoon kaupunki

Pohjois-Tapiolan Turvesuon nevalla on tavattu pikkukihokkia, jonka tahmeisiin karvaisiin lehtiin hyönteiset takertuvat ja tukehtuvat.

Espoon kaupunginhallitus päätti 4. joulukuuta tehdä Uudenmaan elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukselle esityksen kolmen uuden luonnonsuojelualueen perustamisesta Espooseen.

Luonnonsuojelualueiksi ehdotetaan kolmea Espoon kaupungin mailla sijaitsevaa arvokasta luontokohdetta: Pohjois-Tapiolassa sijaitseva Turvesuon neva, Bodomissa sijaitseva Smedsviken ja Kalajärvellä sijaitsevat Kalittoman ympäristön metsät.

– Suojelualueiden perustaminen on osa Espoon pitkäjänteistä työtä luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi ja luontokadon torjumiseksi, tiedottaa Espoon kaupunki.

Pohjois-Tapiolassa sijaitseva Turvesuon neva eli Muolaansuo on Turvesuon ainoa ojittamattomana säilynyt osa.

– Tämä on eteläsuomalaisittain melko harvinaista, sillä Etelä-Suomen soista 80 prosenttia on ojitettu. Turvesuon neva on myös pääkaupunkiseudun ainoa havaittu alue, jolla kasvaa uhanalainen lihansyöjäkasvi pikkukihokki. Isovarpuräme ja erittäin uhanalainen korpi reunustavat avosuota. Turvesuon nevaa ympäröi pientaloasutus, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Suomen Lajitietokeskuksen nettisivujen mukaan kihokit ovat pieniä lihansyöjäkasveja, joiden pyyntieliminä ovat karvaiset limaa erittävät lehdet.

Wikipedian artikkelin mukaan hyönteinen jää kiinni karvoihin, jolloin lehti kietoutuu hitaasti saaliin ympärille. Lopulta hyönteinen tukehtuu limaan ja lehden entsyymit sulattavat hyönteisen kasvin ravinnoksi.

Kalittoman metsää. Kuva: Ari Turula / Espoon kaupunki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.