Vaaliteltalla

Näin vaalien lähestyessä torien ja kauppakeskusten edustoille on taas ilmestynyt puolueiden vaalitelttoja. Teltat eivät yksin riitä, vaan tarvitaan myös suuri joukko vapaaehtoisia esitteiden jakajia, kahvin keittäjiä ja ihmisten kuuntelijoita.

Vaaliteltalla Ihmisten kohtaaminen on “vastuuta yhteiskunnasta”. Vaaliteltoilla voi aidosti ajan kanssa kohdata ihmisiä. Usein syntyy hyviä keskusteluja. Ihmisillä on asiaa ja he haluavat kertoa yhteiskunnan epäkohdista, omista kohtaloistaan sekä jakaa ideoitaan siitä miten yhteiskuntaa tulisi rakentaa paremmaksi. Usein vaaliteltoilla saa myös rakentavaa palautetta. Vaaliteltoilla kuunnellaan enemmän kuin tiedotetaan omasta toiminnasta, vaikka toki sitäkin tehdään.

Ihmiset yleensä kertovat millaiseen politiikkaan he ovat pettyneitä, mitä he eivät enää halua. Nimenomaan omakohtaisia asioita halutaan viedä eteenpäin. Nimekkäät ehdokkaat ovat kovassa suosiossa, etenkin kansanedustajat ovat hurjan haluttua keskusteluseuraa.

Pääosin teltalla käyttäytyminen on asiallista, vaikka pettymystä puretaan hyvin suoraan ja poliitikoille toisinaan sanotaan pahasti. Joskus on ollut myös rasistisia kohtaamisia, mikä on erityisen ikävää. Näitä sattuu silloin tällöin. yleensä kuitenkin teltoilla on positiivinen ja asiallinen ilmapiiri.

Teltoilla on usein mukana myös pitkäaikaisia aktiiveja, jotka eivät kuulu johtokuntiin vaan omasta halustaan rivityöntekijöinä puolueensa hyväksi tekevät työtä. Heillä on oma tärkeä roolinsa koko vaalikampanjan onnistumisessa.

Usein joko ehdokas itse tai ehdokkaan kannatusyhdistys tai paikallisosasto maksaa kulut vaalitapahtumasta. Tuskin koskaan vaalityöntekijöille maksetaan työstä vaan he tekevät sen pyyteettömästi. Tavoitteena kuitenkin voi olla oman ehdokkaan saaminen eduskuntaan. Vaalit tuovat mukanaan yhteistä tekemistä, johon myös muut haluavat osallistua.

Tavoite ei vaaliteltalla ole niinkään työllistää ihmisiä. Tavoite on rakentaa tulevaisuutta toimimalla yhteiskunnallisesti. Vaaliteltoilla esille tulleet asiat välittyvät ehdokkaille. Tapaamisista jutellaan myös heidän kanssaan, jotka eivät ole olleet paikalla. Terveiset viedään perille.

Oikean tunnelman kokeminen vaalityössä on palkitsevaa ja mieluista. Espoossa ovat vaalitelttojen paikat vakiintuneet ja ihmiset tietävät minne mennä asioitaan esittelemään. Tämä vuosi on vaalivuosi ja se tuo teltoille virettä.

Hannu Huvinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.