Urheilun valo sammui

Rio de Janeiron olympiakisat ovat jälleen nostattaneet toiveiden hyökyaallon Suomessa ja etenkin tiedotusvälineissämme. Uskotellaan, että suomalaisurheilijain herkistely viime hetkillä korvaa puutteelliset lahjat ja liian vähäisen harjoittelun.

Olympiakisojen varjossa Suomessa on meneillään urheilumme vallankaappaus. Muutamia vuosia SVULLIA, TULLIA, Palloliittoa ja CIÄFFÄÄ seurannut himmeä Valo sammui tiensä päähän. Jäljelle jää vain epäilty kyseenalainen rahankäyttö olympiakomiteassa ja sen siivellä.

Tästä sopasta uskotellaan selvittävän sillä, että urheilumme uuden keskusjärjestön nimi muuttuu Suomen olympiayhdistykseksi. Olympialaisten ulkopuoliset lajit jäävät sivusta katsojiksi, vaikka niitäkin tarvitaan strategisen tavoitteen onnistumiseksi. Tavoitehan on Suomen nostaminen kolmessa vuodessa pohjoismaiden menestyksellisimmäksi urheilumaaksi.

Jotain voidaan toki tehdä asian hyväksi Suomessakin, mutta varminta on Ruotsin, Tanskan ja Norjan huppu-urheilun täydellinen romahtaminen ja siellä esimerkiksi doping-käryjen moninkertaistuminen.

Tämän kansainvälisen olympiakomitean (IOC) alaisuudessa rakennetun järjestön ulkopuolelle jäävät aluejärjestöt, seurat ja sellaiset lajit kuin suunnistus, keilailu, vammaisurheilu ja koko moottoriurheilu. Onneksi Kimi Räikkönen ja Waltteri Bottas alkavat tulla omillaan toimeen.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok), entinen Iltalehden toimittaja, ei ole havainnut koko kaappausta. Vaikka Suomen Työväen Urheiluliitto eli TUL ei ole viime aikoina onnistunut edes vasemmiston kansanedustajien vaaliorganisaationa, entinen TUL:n pääsihteeri Esko Ranto (Rekolan Raikas) valittiin ylijohtajan virkaan urheiluministeriöön. Viimeksi hän johti maisteri Paavo Lipposen (Sdp) presidentinvaalikampanjaa saaden pätevälle ehdokkaalle vain viisi prosenttia äänistä.

Nyt Ranto häärää urheiluministeriössä ja pyrkii siirtämään toimettomaksi jääneelle TUL:lle koko kuntoliikunnan. Hänen aateveljensä, OK:n puheenjohtaja Risto Nieminen on laatinut uudet säännöt jonkun Jappisonin kanssa. Ne olivat niin salaiset, että Olympiayhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtaja Kalervo Kummolakin kuuli niistä vasta johtamassaan kevätkokouksessa.

Harri Syväsalmi teki Rannolle tilaa saaden palkkiokseen jonkun urheilun eettisen toimikunnan johtamisen, vaikka juuri tuohon tehtävään en olisi sinänsä mukavaa miestä ollut ehdottamassa.

***

Sankarillisen itsemurhan kuusivuotiaana tehneen Valon tilalle tulee siis järjestö, joka on joutunut tarkistamaan sääntönsä Lausannessa kansainvälisessä olympiakomiteassa (IOC). Itsenäisyys on mennyttä eikä Suomella ole enää yhtään varsinaista jäsentä tuossa tuhlauksen tukikohdassa, jossa johdollekin pitäisi tehdä korruptoitu misen doping- testit jalkapalloilun FIFA:n mallin mukaisesti.

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI. Niin katoaa maallinen kunnia.

MARTTI HUHTAMÄKI

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.