Sorron alla

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Suomi lievittää maailman ja erityisesti maapallon hätää. Enää 500 vuotta niin maapallolla veden pinta on noussut metrin, jollemme tee mitään. Tuota ihmettä tosin kuivuudesta kärsivät afrikkalaiset odottavat kieli pitkällä, mutta mitäpä me heistä. Tärkeämpää on se, ettei meillä vesi nouse Presidentin linnan etupihalle. Ei olisi sydämellistä, jos vieraitten valtioiden päämiehet ja päänaiset joutuisivat kahlaamaan kumisaappaissa. Isäntäparihan voisi seistä pikkukengissä portaitten yläpäässä.

Helsingissä opiskelevia ravitseva ylioppilaskunnan omistama ja yhteiskunnan tukema yhtiö lopetti lihapullien tarjoilun vaikuttaakseen esimerkillisellä tavalla maapallon ilmaston muutokseen. Espoon Aalto-yliopistossa vielä tutkitaan tuon päätöksen vaikutusta. Sillä kun ei ole ruokatalouden tiedekuntaa. Se tosin on tutkittu, etteivät lihapullat ole punaisia. Ne ovat ruskeanharmaita. Sanon, vaikka olen punavihreä värisokea, kuten 5 prosenttia miehistä.

Myös se on otettava huomioon, että suosituin kasvisruoka joudutaan tuomaan diesel-öljyllä kulkevilla laivoilla tai DHL:n kerosiinia käyttävillä valtavilla rahtikoneilla toiselta puolelta maapalloa, kuten kiiwit Uudesta Seelannista ja ananakset Honolulusta.

Osa kasvisruoasta voidaan onneksi tuottaa myös Suomessa. Tomaattia ja kurkkua saa keinovaloissa kypsytettynä lähiruokana Joroisilta ja Närpiöstä.

* * *

Yleisradio tekee hienoa tutkimustyötä, Viimeksi yhtiö selvitti Koneen säätiön antamilla rahoilla, mitä tapahtuu kun tutkija Akhlaq Ahmad lähetti viisituhatta tekaistua työhakemusta kokeillen keitä kutsutaan haastatteluun kun tekaistut hakijat olivat somalilaisia, venäläisiä, englantilaisia, irakilaisia ja suomalaisia.

Haastatteluun kutsuttiin 30 prosentta suomalaisista. Hakijoiden koulutus ja työansiot olivat samat. Englantilaistaustaiset ja venäläiset menestyivät paremmin kuin irakilaiset ja somalialaiset, Heistä kerrottiin kutsutun 134 ja 99 hakijaa tuhatta hakijaa kohti. Sitä tutkija ei vaivautunut laskemaan, että kutsuja nämäkin saivat 670 ja 495. Heistä suurempi osa oli naisia.

Irakilaisia on Suomessa 13 000 ja somalialaisia 20 000, joten ehkä sekin vähensi tehtävään sopivien määrää.

Ja voihan niinkin pieni asia vaikuttaa, että hakijan nimeä ei löytynyt millään kielellä Googlesta, kun todellista hakijaa ei ollut. Aaveita on vaikea palkata, ovatpa mistä maasta tahansa.

* * *

Tekaisin kolme vapaamuotoista työhakemusta. Yksi haku koski Postin toimitusjohtajaa, toinen Nokian pääjohtajaa, kolmas Kiekko-Espoon toimitusjohtajaa.

Kukaan ei vastannut. Nokiassa oli jo intialainen johtaja, jonka palkka putosi vuodessa 9,5 miljoonasta eurosta 6,4 miljoonaan euroon. Postissa on todella pieni palkka (alle 100 000 euroa) ja jatkuva parjaus julkisuudessa.

Kiekko-Espoossa ei vastattu puhelimeen.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki@gmail.com

Lehtemme kolumnisti Martti Huhtamäki on valtion journalistipalkinnon saanut ex-Ilta-Sanomien päätoimittaja ja urheiluvaikuttaja. Maran yleensä ajanhermoon osuvia kolumneja voit lukea täältä viikoittain.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.