Ruska ja vihreä tuska

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Suomessa on yli 7000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta maahan muuttanutta. Heistä parlamentaarisen huolen kantaa Eduskunnan hallintovaliokunta. Sitä johtaa perussuomalainen Riikka Purra.

Maan turvallisuudesta vastaa sisäministeri, Vihreitten puheenjohtaja Maria Ohisalo. Tämä köyhyystutkija mitätöisi kielteiset päätökset pitäen ihmisen perusoikeutena elellä siellä missä haluaa. Kun Ohisalo vastaa erityisesti poliisitoimesta ja rajojemme valvonnasta, kulmakarvat nousevat muuallakin kuin hallituksessa.

On selvä asia, että vihervasemmiston ajatukset ovat monilta muiltakin osilta ristiriitaiset Keskustan ministeriryhmän ja erityisesti sen huvenneen kannattajakunnan kanssa. Keskusta on kuitenkin hallituksen toiseksi suurin ryhmä eli se oli täky, joka puolueen hallitukseen veti. Porvarihallituksessa olisi ollut tarjolla neljänneksi suurin ministeriryhmä, jonka kohtaloksi olisi tullut Sinisten surullinen tulevaisuus, hyvistä ministereistä huolimaatta.

Keskustassa ajatellaankin, että jos maakunnissa päre pihdissä sammutetaan ja kaikki panostus suunnataan suuriin kaupunkeihin, hallituksen hajottaminen on helppoa. Enää ei ole Kekkosta, joka piti hallituksia väkisin pystyssä tai hajotti niitä silloin kun halusi. Ja valitsi vielä avainministeritkin.

Pääministeriksi valittu Mauno Koivisto valitti kerran minulle juhlittaessa Hildénin kahvilan muuttamista Aleksanterinkadulla Suomen Yhdyspankin edustustilaksi: ”Presidentti ilmoitti tänään, että hallitukseen ei pidä ottaa Johannes Virolaista eikä Ahti Karjalaista. Sen sijaan työministeriksi on otettava Sinikka Luja-Penttilä, Metalliliiton puheenjohtajan Sulo Penttilän vaimo”, Koivisto tilitti saamaansa määräystä, jota hän tietenkin totteli.

* * *

Vihreitten hallitusvastuu heijastuu myös Helsingin valtuustoon. Pysyäkseen Sdp:n johtamassa rintamassa, 700 hehtaarin Keskuspuistosta se on valmis nirhaamaan ”pyhinä” pidettyjä metsäalueita. Puistohan oli 50 vuotta sitten kokonaan uhan alla. Vierumäen urheiluopiston johdosta Helsingin liikuntatoimen johtajaksi siirtynyt Esko Palmio piti valtuustoryhmät komennossaan ja siellä se puisto edelleen on, Laakson kentältä Haltialaan Vantaan rajalle asti. Hiihtämällä ja samoilemalla Laaksosta pääsee jatkamaan Keminmaalle asti, josta reitin voi valita joko Suomi-neidon sormenpäihin Enontekiön Kilpisjärvelle tai hänen päälaelleen Inarin Nuorgamiin, esimerkiksi.

* * *

Monet vihreät arvot ovat hallituksessa koetteilla. Atomivoiman ja hiilivoiman taistelussa ilma ei puhdistu hiilellä. Turvevoiman käyttö jatkuu ja akateemisen maailman kunnianpalautus on toteutumatta. Tosin myös eläkeläisten kuukausituloihin luvattu lisäsatanen joutuu odottamaan pääministerin seuraavaa vappupuhetta.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.