Perhelääkärit meillekin!

Vaula Norrena on entinen nappulafutisjoukkueen sekä tanssijoukkueen johtaja ja nykyisin pelkkä johtaja, Vantaan vihreiden kaupunginhallitusryhmässä

Oletteko kokeilleet julkista terveydenhuoltoa muissa maissa? Oletteko hämmästyneet, kuinka paljon paremmin se toimii kuin Suomessa? Minä olen.

Kerran Malesiassa sain kipeän korvatulehduksen. Majatalosta neuvottiin mennä sairaalaan passin kanssa, niin saisi palvelua. Tein työtä käskettyä.
Käynti kesti 20 minuuttia. Sinä aikana lääkäri tutki minut, määräsi antibiootin, käski hakemaan luukulta lääkkeet ja tämä kaikki maksoi yhden ringgitin, noin 20 senttiä.
Olin hölmistynyt. Miten ns. kehitysmaassa kaikki voi toimia noin paljon paremmin?

Toisen kerran olin Italiassa tuttavaperheen luona. Satutin jalkani. Mene meidän perhelääkärille, he sanoivat. Ei tarvitse tilata aikaa, menet vain sinne ja jos siellä on jonoa, kysyt, kuka on viimeksi tullut, niin tiedät että sinun vuorosi on seuraavana.
Lääkärissä ei ollut jonoa, ellei yhtä lasketa jonoksi. Taas sain diagnoosin ja lääkkeet suoraan lääkäristä, eikä maksanut mitään.
Miten niin ei maksa mitään, kysyin.
’Meillä Italiassa on ollut maksuton perusterveydenhoito jo vuodesta 1978’, sanoi lääkäri ylpeänä.

Kolmannen kerran olin Virossa lasten jalkapalloturnauksessa, kun yksi tytöistä sai kaamean mahataudin. Mentiin taksilla paikalliseen sairaalaan.
Ei ollut jonoa. Tyttö laitettiin tiputukseen, annettiin lääkkeet mukaan ja tämä kaikki maksoi muistaakseni alle kympin. Seuraavana päivänä tyttö oli jo pystyssä.

Jos muut maat pystyvät tuollaiseen terveydenhoitoon, niin kyllä pitää pystyä meidänkin.

Italiassa perhelääkärit ovat itsenäisiä yrittäjiä ja saavat ottaa maksimissaan 1500 potilasta listalleen. He saavat vuosikorvauksen jokaisesta nimestä listalla.
Kysyin, onnistuisiko tämä Suomessa.
Kyllä onnistuisi, vastasi terveysjohtaja.
Alueuudistuksen myötä voitaisiin lisätä terveyskeskuksiin virkalääkärien lisäksi myös lääkäreitä toimeksiantosuhteilla. Lääkärin etuna on silloin suurempi itsenäisyys ja vapaampi työajan järjestely. Näin saataisiin lääkäripula hellittämään ja terveyskeskusjonot purettua.
Asiakas saisi pysyvän omalääkärin, eikä joka kerta heittelyä taas uudelle, potilaan tilannetta tuntemattomalle lääkärille.
Kyyniset ehkä epäilevät, vaan pitäähän sitä yrittää!
Sitä vartenhan sotealan uudistus tehdään, että saataisiin parempaa palvelua. Pitää uskaltaa uudistaa myös rakenteita.

Ja miten niin julkisella puolella lääkäri ei tienaa tarpeeksi? Keskimääräinen ansio on 6.750 euroa/kk, päivystyksistä tulee vielä lisää.
Perhelääkärit meillekin ja sassiin!

Vaula Norrena on kaupunginvaltuutettu ja terveyskeskuksen asiakas, joka on joskus joutunut käyttämään myös yksityisiä lääkäripalveluja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.