Lautamiehet tuomareina

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Jukka Peltomäen pitkä piina:

Tuusulalaisen sorakeisarin ja Kokoomuksen kansanedustajan Tauno Valon arkkitehtitytär Ritva Valo-Wossilus aiheutti tämän vuosikymmen alussa aikamoisen sekamelskan nostettuaan kanteen Vantaan valtuuston puheenjohtajana, maankäytön apulaisjohtajana ja lopulta kaupunginjohtajana toimineen Jukka Peltomäen (sd) ottamista lahjuksista.

Kanne lähti eteenpäin siksi, että apulaiskaupunginjohtaja Peltomäki oli muuttanut Valo-Wossiluksen Vantaan länsilaidan aluearkkitehdin viran toimeksi eikä ollut kertonut alennukseen syytä. Kanteen nostanut tuusulalainen on tullut tutuksi asuinkunnassaan useista valituksista, milloin mistäkin.

Peltomäki oli maksanut jonkun etelän matkan arkkitehtitoimiston omistajalle Leila Tuomiselle, josta oli sattunut tulemaan Peltomäen naisystävä ja asuinkumppani. Tuomisen toimisto oli saanut useita toimeksiantoja aikaisemmin Peltomäen asuessa neljä vuotta Portugalissa. Suomeen paluun ja syntyneen suhteen aikana toimeksiannot olivat vähentyneet eikä Peltomäki ollut niihin kuulustelujen perusteella puuttunut.

Peltomäki, 69, pantiin kuitenkin varmuuden vuoksi viralta. Valtuuston nuoret kärkimiehet olivat Antti Lindtman (sd) ja Tapani Mäkinen (kok).

Helsingin käräjäoikeus antoi aikanaan tuomionsa, kaksi ja puoli vuotta ehdotonta vankeutta sekä Peltomäelle että Tuomiselle ja suuret korvausvaatimukset.

Kahdeksan vuotta kestänyt prosessi päättyi lopulta Helsingin hovioikeudessa 60:een päiväsakkoon ja lievennettyihin korvauksiin. Tuokin tuomio syntyi äänin 2-1 yhden hovioikeuden jäsenen pidettyä sekä Peltomäkeä että Tuomista syyttömänä.

On tapana, että tuomioita jakavia oikeuden jäseniä ei julkisuudessa nimeltä mainita. Näin räikeissä tapauksissa tuosta periaatteesta olisi kuitenkin syytä luopua ja hakea päätösten tekijät esiin.

Käräjäoikeuksien päätösten suuri ero Helsingin hovioikeuden tuomioihin on herättänyt keskustelua ennenkin, samoin yleisesti se, että poliittisesti nimetyt lautamiehet ovat ratkaisevassa asemassa ja jotkut ehkä kokevat olevansa kiitollisuuden velassa taustajoukoilleen ja valitsijoilleen. Lain tuntemusta ei lautamiehiltä vaadita. Riittää kun ovat hyvämaineisia ja lähiaikoina varmaankin sekä lautamiehiä että lautanaisia.

MARTTI HUHTAMÄKI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.