Kunnat uuden edessä

Eemeli Peltonen kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Kunnat ovat tulevina vuosina uuden edessä, kun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus myllää hallinnon mannerlaatat uuteen asentoon. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä vastaavat vuodesta 2023 alkaen uudistuksessa perustettavat hyvinvointialueet.

Järvenpää kuuluu jatkossa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen yhdessä Hyvinkään, Tuusulan, Mäntsälän, Nurmijärven ja Pornaisten kanssa. Muutos aiempaan on Keski-Uudellamaalla pienempi kuin monella muulla hyvinvointialueista, koska palvelut on jo useamman vuoden ajan järjestetty yhteisessä Keusote-kuntayhtymässä.

Merkittävin muutos aiempaan ovat aluevaalit, jotka käydään jatkossa neljän vuoden välein. Aluevaaleissa valitaan päätöksentekijät hyvinvointialueiden valtuustoihin. Hyvinvointialueiden valtuutetut pääsevät vaikuttamaan siihen, miten asukkaille tärkeitä sote-palveluita kehitetään.

Entä mikä on kunnan rooli jatkossa? Kunnille jää sote-uudistuksen jälkeenkin runsaasti merkittäviä tehtäviä. Tulevaisuudessa kuntien toiminnan keskiössä ovat aiempaa vahvemmin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, kaavoituksen, elinkeinopolitiikan sekä liikunnan ja kulttuurin tärkeät palvelut.

Vuonna 2024 kunnat saavat vastuulleen myös nykyisten työ- ja elinkeinotoimistojen palvelut. Tämä muutos antaa kunnille paremmat mahdollisuudet vaikuttaa asukkaidensa työllisyyteen. Kaikesta päätellen kunnat eivät siten ole jäämässä pelkiksi jakojäännöksiksi, vaan niillä säilyy keskeinen asema yhteiskunnassa.

Ei ole samantekevää, miten kunnat asemoituvat näihin muutoksiin. Nyt jos koskaan kuntien on määriteltävä uudelleen strategiansa sote-uudistuksen jälkeiseen aikaan. Kuntien tavoitteet, visiot ja tulevaisuudenkuvat on päivitettävä tilanteeseen, jossa kuntien tehtävät ovat muuttuneet pysyvästi.

Ensi keväänä Järvenpäässäkin on tarkoitus ryhtyä päivittämään kaupungin strategiaa. Strategiassa määritellään ajan tasalle muun muassa kaupungin arvot, tavoitteet ja visio. Kyse on käytännössä siitä, haluammeko jatkossakin olla elinvoimainen kulttuurikaupunki vai kenties jotakin aivan muuta?

Toivon, että niin kaupungin luottamushenkilöt, viranhaltijat kuin asukkaatkin onnistuvat ensi keväänä yhdessä määrittelemään kaupungille ajantasaisen strategian. Sellaista nimittäin tarvitsemme, jotta pystymme viitoittamaan kaupungin tien suotuisasti yli tulevien vuosien monien muutosten.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja (SDP)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.