Kulttuurikenttä

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Eläintarhan urheilukenttä on suomalaisen urheilukulttuurin kunnioitusta ansaitseva tapahtumapaikka. Jo vuonna 1925 sillä järjestettiin ensimmäinen yleisurheilumaaottelu Suomen ja Ruotsin välillä. Naisia ei silloin vielä kiritetty. Yleisöä oli 21 000.

Viisi vuotta myöhemmin pääradan viereltä alettiin kiertää myötäpäivään kenttää Uimastadionin kautta autoilla ja moottoripyörillä sen ulkopuolella. Viimeisessä kahteen kuolemantapaukseen päättyneessä vuoden 1963 äitienpäivän traagisessa tapahtumassa oli yleisöä 60 000 eikä se ollut ennätys.

Suomen suurajojen nimellä aloitetun kilpailun kehitti kilpa-ajaja Sulo Paavo Johannes (SPJ) Keinänen. Hänen kovimpia kilpakumppaneitaan olivat pujottelijat ja paitakauppiaat Karl A. Ebb Helsingistä ja Kalle Flinck (myöhemmin Kaihari) Tampereelta.

Yleisurheilussa tuli tauko vuoden l932:n kesäolympialaisen jälkeen. Suomi oli Kekkosen linjalla. Urho Kaleva Kekkonen katkaisi näet suhteet Ruotsiin toimiessaan yleisurheiluliiton puheenjohtajana.

Kisoissa odotettiin juoksijain kuninkaan, myös paitakauppiaan, Paavo Nurmen maratonvoittoa eli kymmenettä kultamitalia.

Ruotsalainen kansainvälisen olympiakomitean (IOC) puheenjohtaja Sigfrid Edström julisti Nurmen ammattilaiseksi ja kilpailukelvottomaksi. Vasta välirauhan aikainen kolmimaaottelu, johon Saksa oli kutsuttu mukaan, laukaisi jännityksen eli sen, että sotien jälkeen Ruotsi-ottelu sai jatkoa. Nyt on vuorossa Olympiastadionimme uudistumisen jälkeen ensimmäinen mittelö eikä enää pelkästään miesten ja naisten välillä.

* * *

Kun Paavo Nurmi toi kepeästi juosten Helsingin olympiakisojen avajaisissa olympiasoihdun stadionille ja sytytti olympiatulen, järjestelytoimikunnan puheenjohtajan, apulaiskaupunginjohtaja Erik von Frenckellin vieressä istui yhä IOC:n puhetta johtanut Edström, Tämän sappi kiehahti. Hän kysyi Frenckelliltä, ettekö olisi voinut keksiä jotain muuta tunnettua suomalaista soihdun kantajaksi kuin tuo ammattilainen..
”Kysyin Jean Sibeliusta, mutta hänellä oli muuta tekemistä”.
von Frenckell vastasi.

* * *

Jyväskylän suurajot on palannut juurilleen. Neste on poistunut pääsponsorin paikalta ja reitti kulkee alkuperäisissä keskisuomalaisissa maastoissa. Suomalaisen moottoriurheilun suurtapahtuma toi jännitettävää koko viikonlopun ajan ja kun MM-sarjaa johtava Kalle Rovanperä, 21, joutui antamaan voiton seppeleen Viron Ott Tänakille, 34, jossiteltavaakin jäi. Ensimmäisen päivän aura-autona ajaminen toi jo ratkaisun eikä tuollainen tasoituksen antaminen muissa urheilumuodoissa tunnu perustellulta olkoonpa kärkikuljettajana minkä maan kuljettaja ja kartanlukija hyvänsä.

* * *

Yleisurheilun katsojien kuntohuippu koetaan siis Suomi-Ruotsi otteluissa. Suurimmat vetonaulat ovat tosin ruotsalaisia, mutta joku kotimainen nuori kyky ja tuttu kokenut suomalainen varmaan yllättää ennen Münchenin EM-kisoja. Sekin taas ainakin intomielisiä YLE:n selostajia lohduttaa, että tunnetuimman ruotsalaisheittäjän äiti asuu Turussa ja puhuu suomea.

* * *

Ennustus: Seuraavan suomalaisen formulaykkösten maailmanmestarin nimi on Kalle Rovanperä.

MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki(at)gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.