Huolenpitoa

Television katselu on enää hyvin vähäistä nuorimmissa ikäluokissa. Vain Pikku Kakkonen pitää jollain lailla pintansa. Parhaassa työiässä olevien mielenkiinto on uusissa viestintävälineissä. Vain eläkeläiset ovat uskollisia, koska he eivät tunne mahdollisuuksia käyttää uusia viestintävälineitä. ei edes sitä, mitä uusia näkymiä tarjoaa virolaisten Suomeen virittämät valokaapelit.

Ulkomailta tilatut sarjat ovat kalliita ja raakoja eivätkä niitä veronmaksajat jaksa maksaa. Kotimaiset elokuvat, joita Yleisradio esittää pari vuotta myöhässä ovat paria poikkeusta huolimatta kiroilun ja tupakanpolton oppitunteja.

Toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, yleisö haluaa tietää, miksi Yleisradion tarjonta on heikentynyt erityisesti sen jälkeen kun Te siirryitte MTV:stä kadun varjoisalle puolelle?

”Kyllä meidän tarjontamme on korkeatasoista, eikä se ainakaan minun aikanani ole heikentynyt”.

Katsojaluvut kertovat kuitenkin toista. Vain Itsenäisyyden vastaanotto ja joku hiihtokilpailu kiinnosti viime vuonna iltauutisten lisäksi. Hiihto loppui kuitenkin alkuunsa eikä nyt nähdä edes jääkiekkoilun MM-kisoja, ei myöskään jalkapalloilun EM-turnausta. Katsojaluvut ovat puolittuneet.

Paljon mainostettuun, samoja väitteitä inttävään Aatolkkiin on tullut yleisöltä kiukkuisten kysymysten tulva.

”Lukijamme haluavat tietää, eikö Yleisradiolla ole lainkaan huoltovalmiutta. Kaipa teiltä edellytetään, että osaatte tilata edullisella hinnalla sellaisia ohjelmia, jotka eivät aiheuta pahoinvointia eivätkä allergioita, etenkin nyt kun leppä ja koivu ovat alkaneet kukkia Huippuluokan ohjelmia voisi ottaa varmuusvarastosta aina silloin kun uusia kunnon ohjelmia ei ole”.

”Meillä on sellainen organisaatio, että vastuu on itse asiassa tällaisissa Yleisradion 1huoltovalmiuskysymyksissä liikenneministerillä”.

”Oletteko vaatineet teatteritaiteen maisteri Timo Harakkaa julkisuuteen selvittämään asiaa eli paljastamaan väärin tilattuja ohjelmia?”.

”Kun olen rehellinen, kuten olen, olisi pitänyt”.

”Sepä olisi rehtiä”.

” Voisi nimittäin käydä niin kuin Postissa”, Mainostelevisiosta tärkeimmän tiedotuskanavamme Yleisradion johtoon loikannut, Veli-Matti Holopaisen Laajasalon opistossa koulima viestinnän asiantuntija muistuttaa.

* * *

Kun Posti toimitusjohtajalle oli kateellisen kansan mielestä maksettu liikaa palkkaa ja muutamalle sadalle postinkantajalle liian vähän, eikä posti siitä huolimatta kunnolla kulkenut, pääministeri Antti Rinne erotti Valtion omaisuudesta vastanneen, Sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtajan, ministeri Sirpa Paateron.

Paatero pääsi palaamaan kuntaministeriksi hallitukseen ja Suomen Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen erotti pääministeri Antti Rinteen. Kun uusi valtion omaisuutta vahtiva ministeri Tytti Tuppurainen pääsi valtaan, hän erotti Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen.

Eduskunnan varapuhemiehen paikalta työministeriksi laskeutunut Tuula Haatainenkin oli pian tulilinjalla huoltovalmiudesta vastaavana ministerinä. Väärät henkilöt olivat ryhtyneet pelastamaan lääkäreitä, sairaanhoitajia ja koronapotilaita kymmenen miljoonan arvoisella kyseenalaisella maskikaupalla. Sitä kauhisteltiin illasta aamuun ja aamusta iltaan.

Uusi ministeri, EU:sta kotiutunut Tytti Tuppurainen kiirehti erottamaan Postin pääjohtaja Heikki Malisen.

”Minä olisin suunnilleen nyt Malisen asemassa”, Merja Ylä-Anttila kuiskasi.

Onko hänen asemassaan sitten kadehtimisen arvoista?

” Vaikka terästeollisuus ei olekaan parhaita osaamisalueitani, esimerkiksi Rautaruukin pääjohtajan tehtävä tämän jälkeen olisi hyväpalkkainen ja kiehtova haaste nykyiseen tehtävääni verrattuna. Uskon, että Heikki Malinenkin alkaa viihtyä Vapusta alkaen Outokummun toimitusjohtajana. Edes työväki ei marssi. Täällä Yleisradiossa on toisin. Täällä on pakko näyttää vanhoja marsseja ja lupauksia eläkeläisille sekä Lasse Virenin kaatumista Montrealin olympiakisoissa.

”Kiitos haastattelusta ja terveiset Aatolkkien inttäjille, jotka voisivat selvittää onko huoltovalmiuskeskuksessa riittävästi rotanloukkuja hiihtosuksiin ja näkkileipää seuraavan korona-aallon varalle. Näkkileipää saa Ruotsista eikä kauneushoitaja Tiina Jylhän tarvitsisi ainakaan sitä hankkia lentokonelasteittain Kiinasta”.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki