Kivet ja montut historian valokeilassa

Liisaksi esittäytynyt rouva käy Sarvaston sataman avannossa monta kertaa viikossa.

Täällä Laajasalossa, yhdellä Helsingin suurimmista saarista, yksi mielenkiintoisimmista seikoista on autoilu. Koskaan ei tiedä, milloin pyörä rojahtaa monttuun tai osuu kiveen. Ajamisen nautintoa lisää se, että hetken pää iskarit helisevät pyörän kyntäessä uutta rotkoa. Se on tämän rakentamisen hinta pienelle ihmiselle täällä meillä, jossa rakennetaan – ja paljon.
X X X
Eipä valiteta montuista. Täällä ei sentään vallanhimoinen naapuri ammu kaikkea maan tasalle. Ja nyt ei ole kyse Ruotsista, vaikka sekin on historian saatossa ollut mitä vallanhimoisin.
X XX
Merkittävä kivi, eikä mikään murikka seisoo mäellä Tullisaaressa, melkein Aino Acktén ränsistyneen huvilan kupeessa. Vaatimaton on tämä muistokivi, Kagaalin kivi, joka muistuttaa ensimmäisellä sortokaudella 1899–1905 syntyneestä vastarintajärjestöstä. Sortokauden venäläistämistoimet jakoivat suomalaiset myöntyväisyyspolitiikan kannattajiin ja vastustajiin eli perustuslaillisiin. Venäjän keisarin annettua määräyksen yleisestä asevelvollisuudesta, Kagaalin ensimmäinen kokous pidettiin Tuurholman kartanossa Laajasalossa.
Kagaaliin kuului sen ajan valtiomiehiä ja muita merkkihenkilöitä. Kagaali juontuu heprean kielen sanasta kahal, joka merkitsee yhteenliittymää. Kagaali toimi koko maassa, ja yksi sen merkittävimmistä toimista oli puolen miljoonan nimen adressi, mutta vastaanoton saattoi arvata. Kenraalikuvernööri Bobrikov uhkasi aseistakieltäytyjiä vaikka millaisin vastatoimin. Kagaalin järjestämät kutsuntalakot saivat keisarin kuitenkin luopumaan yleisesti asevelvollisuudesta. Miesten rinnalla toimi myös naiskagaali, mikä oli merkittävä asia.
Tullisaaressa ulkoillessa kannattaakin käydä vilkaisemassa tätä vaatimatonta, mutta historiallista kiveä.
X X X
Sitten jotakin talvisen mukavaa. Nimittäin talviuintiasiaa. Talviuintapaikkoja on noussut Laajasaloon kuin sieniä sateella. Tai noussut ja noussut, pikemminkin hakattu jäähän. Kruunuvuorenrannassa on uusin paikka pulahtaa.
Satamakahvila Messin avantopaikka avattiin vähän aikaisemmin ja nyt Messin erikoisuutena on viikonloppuisin myös lounasmahdollisuus. Avantopaikka on otettu vastaan kiitettävällä innostuksella, kertoo Messin omistaja Roope Juutinen.
-Kevättalvi mennään näin, mutta kesäksi on suunnitelmissa ruokalistan uusimista ja erilaisia tapahtumia, musiikkia ja muuta. Avantoportaat jäävät näillä näkymin myös kesäksi eli silloinkin voi pulahtaa mereen, ellei vesi sitten tunnu liian lämpimältä.
X X X
Messin kaltaisia nopean pistäytymisen ruoka- ja juomapaikkoja saisi Helsingin rannoilla olla enemmänkin. Tilaa olisi, sanoi jo Arvo Turtiainen eli Stadin Arska aikoinaan. Samaa mieltä!

Teksti: Juha Heiskanen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.