Parasta on tavallinen arki

Koirasaarentiellä Laajasalossa tiehen kaivetaan koemonttuja siellä täällä ja etsitään peruskalliota. Louhintaa ja räjäytyksiä on tulossa, kun raitiotietä aletaan rakentaa.

Sodan ja ahdistuksen keskellä yksi, jos toinenkin meistä on alkanut arvostaa arkisia asioita, tavallista elämää, jota filosofi Esa Saarinenkin on ylistänyt. Pienistä ei viitsi valittaa, mutta pienistä asioista voi ja pitää iloita. Niinpä en valitakaan Laajasalon, enkä etenkään Koirasaarentien karmeista montuista, vaikka kiroaisin sen, jos rengas repeytyisi. Kruunuvuorenrannan rakennustyömaiden takia raskas liikenne – yhdessä ylös ja alas sahaavan sään kanssa – rapauttaa tiet näillä tienoilla – aina Herttoniemeen asti. Kierrän kiltisti montut, kuten muutkin autoilijat ja odotan asvalttimiehiä – ja kevättä.

Neljän lapsen äiti Jollaksesta yhytti kadulla ja muistutti toisesta sulavan talven ongelmasta, liukkaista ja hiekoittamattomista jalkakäytävistä. ”Aivan kuin olisin kävellyt luistinradalla, jopa lastenrattaat liukuivat kaltevalla jääpinnalla. Pelkäsin kaatuvani lyhyellä kauppamatkallani.” Hän muistutti, että Suomi on arktinen maa, auroja lisää ja hiekkaa kaduille ensi talvena. Kannatan! Myös Helsinki voi ottaa oppia historiasta – säähistoriasta.

Herttoniemen kartanon viereiselle metsäsaarekkeelle rakennettava kiekkoilijoiden ja taitoluistelijoiden harjoitushalli on saanut ankaraa vastustusta, jos kohta kiitostakin. Luontoihmiset ovat raivoissaan, jääurheiluväki innoissaan. Olen asunut lähiseuduilla vuosikymmeniä ja kävellyt nyt jo kaadetussa metsikössä. Luontoarvoista olen lukenut kiihkeitä puheita ja postauksia, mutta tiedä häntä. Oma kokemukseni on, että metsikkö oli joutomaata ja rospuuttometsää, mitä tosin en pysty tieteellisesti todistamaan. Iloinen pitää olla siitä, että tuleva jäähalli tehdään osin puusta ja muistuttaa ulkoasultaan Oodia.

Kruunuvuorenrantaan, parhaalle liikepaikalle, meren äärelle, kulttuurikäytössä olevan öljysäiliön kupeeseen, avataan huhtikuussa uusi kauppa. Sitä on totisesti kaivattu. Nuori K-kauppias Joonas Purolinna, vaimonsa Ronjan kanssa, aloittaa kauppiasuransa kasvavalla asuinalueella. Odotettu uudistus, jota lenkillä olleet kuntoilijat kiittelivät kilvan ja ehdottivat kahvilaterassia kaupan yhteyteen. Aika näyttää!

Kruunuvuorenrannan Stansvikin kallion kaavamuutos on harvinainen lajissaan. Ikimetsän suojeluun herättiin myöhässä, mutta hyvä niin. Neljäkymmentä valtuutettua teki aloitteen kaavamuutoksesta, jolla asuntorakentamista supistetaan aika tavalla. Kaavamuutoksesta sai valtuustossa myös kiivasta vastustusta. Nyt näyttää vahvasti siltä, että ikimetsä suojellaan ja yksi alueen tärkeimmistä luontokohteista säilyy. Toivotaan parasta! Aloite on valtuuston käsittelyssä.

Kevät tulee vääjäämättä. Näin mielirunoilijani Lauri Viita runossaan Kevät:

Räntäseula seudun päällä,
saappaan alla lotina,
lantajuova järven jäällä –
kesä tulee ihanaa.

Kirjoittaja on Laajasalossa asuva vapaa toimittaja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.