Heiskanen raitilla!

Juha Heiskanen on Laajasalossa asuva vapaa toimittaja.
Laajasalon terveyskeskus saa kevään mittaan uusia lääkäreitä, mikä on hyvä uutinen, sillä vastaanottoajat ovat vieläkin kiven alla. Jopa lääkärien soittoaikoja on saanut odottaa viikkoja.
Herttoniemen terveyskeskuksen lakkautuksen jälkeen Laajasalon asemalle on ollut melkoinen tungos.
Niinpä lääkäreitä on haalittu muualta, kuten Kalasataman asemalta. Sieltä on lainassa ollut kuukausia lääkäri Dina Qadri. Hän sanoo, että töitä saa painaa aamusta iltaan, hyvä että syömässä ehtii käydä.
-Paine on kova täällä, kuten koko Helsingissä.
Moskovassa ja Helsingissä opiskellut Qadri on kansainvälinen ihminen, sillä hänen äitinsä on venäläinen ja isänsä palestiinalainen. Vastaanotto sujuu useammallakin kielellä
Myös hoitohenkikunnalla riittää korona-aikana kiirettä. Viime syksynä takaisinsoittopalvelussa on satojen soittojen ruuhka. Nyttemmin ruuhka on saatu purettua. Potilaan ei ehkä enää tarvitse odotella soittoa päiväkausia, ellei pandemia siirry seuraavaan kreikankieliseen aakkoseen.
X X X
Laajasalon ja Kruunuvuorenrannan palvelut eivät päätä huimaa, mutta jotain kuitenkin on: Alepa, Kruunu Pizza, Outin kauppa, Cafe Hiekka ja Damask Parturi. Tyhjää liiketilaa on silti reippaasti.
Alepan myymäläpäällikkö Ykä Immonen on ensimmäisiä palvelualan ihmisiä seudulla. Hän tuli Henrik Borgströmin tien ja Koirasaarentien kulmaukseen 2019 ja mieltyi tilaan, joka vaikutti isolta.
-Se oli silloin. Kun myymälä avattiin 2020, se täytettiin heti sadoilla artikkeleilla. Nyt se on ahtaanpuoleinen, mutta tavaraa pitää olla laidasta laitaan.
Pitkän uran kaupan alalla tehnyt Immonen on tyytyväinen myymälän sijaintiin sekä asiakkaisiin, jotka ovat mukavia. Suurin osa osaa käyttäytyä myös korona-aikana.
Seudulla jo kuusi vuotta asunut Immonen tutustuu seutuun koiransa kanssa lenkkeillen. Hän haluaa seitsenhenkisen tiiminsä kanssa tuoda suuren keskusliikkeen myymälään himpun verran myös oman seudun kyläkaupan tuntua.
-Sitä varten ovat korttelitoiveet, joita onkin toivottu ja olemme toteuttaneet niitä parhaamme mukaan.
X X X
Rappeutumaan jätetyn Aino Acktén huvilan remonttiin on vihdoin myönnetty rahaa. Nyt mietitään mihin 2,5 miljoonan euron määräraha riittää.
Huvila on pahoin rapistunut, ja aikoinaan väärin tehdyn remontin jälkeen tiivis kuin pullo. Kolmena lähivuonna huvila aiotaan korjata kesäkäyttöön. Ainakin kosteus on poistettava ja ilmanvaihto uusittava, eivätkä sisätilojen saneeraus ja pintaremonttikaan olisi pahitteeksi.
Muistin virkistämiseksi: kauppaneuvos Henrik Borgström rakennutti huvilan tyttärelleen 1877. Arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelema huvila siirtyi 1904 oopperalaulaja Aino Acktén hallintaan aina hänen kuolemaansa asti vuonna 1944.X X X
Asukkaat tai ainakin muutama on valittanut Raitilla-toimitukselle, että Kruunuvuorenrannan Rode-jätteenkierrätysputkisto on kelien vaihdellessa mennyt tukkoon. Ainakin biojäteputki on joissakin taloissa temppuillut. Putki-innovaaatio on kuulemma muuten toimiva, kunhan asukkaat vain osaisivat aina sujauttaa oikeaan putkeen oikean kokoisen jätepussin. Jotkut eivät. Roskalaatikoita ei kuitenkaan kannata toivoa.email: juha.j.heiskanen@gmail.com <mailto:juha.j.heiskanen@gmail.com>

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.