Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia

Eve Rämö. Korsolainen kaupunginvaltuutettu. Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja

Koronakriisi ei ole pelkkä terveydellinen kriisi vaan sen vaikutukset ovat niin sosiaaliset kuin taloudellisetkin. Lapset ovat vaarassa joutua maksamaan koronan aiheuttamaa inhimillistä hintaa kohtuuttomasti. Lapsilla on oikeus elää hyvää elämää ja siihen kuuluvat muun muassa riittävät ja oikea-aikaiset peruspalvelut, varhaiskasvatus, koulutus ja mahdollisuus harrastaa. Koronakriisin jälkihoitoon tarvitaan valtakunnallinen, lapset erikseen huomioiva suunnitelma. Riittävät resurssit on varmistettava kriisin aikana kärjistyneiden ongelmien korjaamiseksi.

Lapset on muistettava talousarvioista päätettäessä

Vantaa tekee parhaillaan päätöksiä ensi vuoden koronan kurittamasta taloudesta. Säästölistalla on moni lasten, nuorten ja perheiden palvelu. Nyt emme saisi säästäisi sieltä, missä säästötoimet tulevat pitkällä aikavälillä kaikkein kalleimmiksi. Nyt on aika tarkastella millainen osa julkisista varoista käytetään lapsiin ja tulee arvioida millaisia vaikutuksia investoinneilla saadaan aikaan. Lapsibudjetoinnin käyttöönotto mahdollistaisi kunnassa seurantatiedon keräämisen lapsiin kohdennettavista määrärahoista ja auttaisi hahmottamaan paremmin rahallisten panostusten, kuten palveluiden tehokkuutta ja pitkän aikavälin vaikuttavuutta.

 

Talouden tilanne on heikko ja päätöksenteossa joudutaan tekemään tiukkoja päätöksiä. Aiemmista virheistä tulee kuitenkin oppia eikä toistaa jo tehtyjä virheitä. Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia, ei laiteta lasten oikeuksia leikkuriin.

 

Eve Rämö

perhetyöntekijä

korsolainen kaupunginvaltuutettu

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.