Huoli äänestysaktiivisuuden hiipumisesta kasvaa

Eemeli Peltonen

Järvenpääläiset valitsivat uuden kaupunginvaltuuston nelivuotiskaudelle 13. kesäkuuta järjestetyissä kuntavaaleissa. Poikkeuksellisesti vaalit käytiin koronan johdosta huhtikuun asemasta kesäkuussa. Vaalien äänestysaktivisuus oli vaisua kaikkialla Suomessa. Vain 55,1 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Keski-Uudenmaan kunnissa äänestysaktiivisuus laski jopa valtakunnan tason alapuolelle. Järvenpäässä äänestysprosentti oli 51,9 ja Keravalla 52,9. Vain Tuusulassa päästiin koreammalle tasolle, vaikka kunnan 57,2 äänestysprosentti ei sekään anna aihetta juhlaan. Luvut ovat kaukana menneiden vuosikymmenten luvuista.

Äänestysaktiivisuuden lasku on ongelma demokratian kannalta. Mitä useampi käy äänestämässä, sitä paremmin valittu valtuusto edustaa kuntalaisia. Äänestysaktiivisuuden laskuun on varmasti yhtä monta syytä kuin oli äänestämättä jättäneitäkin. Vaalien poikkeuksellisella ajankohdalla saattoi olla suuri vaikutus lopputulokseen.

Syistä riippumatta äänestysaktiivisuuden hiipumisesta on aihetta olla huolissaan. Järvenpäässä erityistä huolta herättää se, että eri kaupunginosien välillä äänestysaktiivisuus on eriytynyt voimakkaasti. Esimerkiksi Wärtsilä-Jampan äänestysprosentti oli nyt 38,5 prosenttia ja vastaavasti Kaakkola-Vankankylä-Loutin 58,7 prosenttia.

Tammikuussa Suomessa käydään jälleen vaalit. Aluevaaleissa valitsemme päätöksentekijät hyvinvointialueiden valtuustoihin. Järvenpää kuuluu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen yhdessä Tuusulan, Nurmijärven, Hyvinkään, Mäntsälän ja Pornaisten kanssa. Aluevaltuutetut käyttävät jatkossa suurta valtaa sote-palveluista.

Järvenpään kaupunginhallitus päätti lisätä lokakuussa uuden ennakkoäänestyspaikan Wärtsilä-Jamppaan palvelemaan myös kaupungin pohjoisosien asukkaita aluevaaleissa. Tähän asti ennakkoäänestyspaikat ovat perinteisesti sijoittuneet kaupungin ydinkeskustan tuntumaan Prisma-keskukseen ja Järvenpää-talolle.

Toivon, että uusi ennakkoäänestyspaikka madaltaa osaltaan äänestämisen kynnystä ja Wärtsilä-Jampankin äänestysaktiivisuus saadaan nousemaan ennätysmatalalta tasolta. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä. Puolueiden tulee ottaa äänestysaktiivisuus yhteiseksi huolekseen ja toimia yhdessä äänestäjien innostamiseksi uurnille.

Eemeli Peltonen
kirjoittaja on Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.