Yli 27 prosenttia autoista hylättiin määräaikaiskatsastuksessa

Vuonna 2022 kaikista henkilöautojen määräaikaiskatsastuksista hylättiin Suomessa 27,8 prosenttia. Yleisin hylkäyssyy henkilöautoilla on etuakseliston viat.

Viime vuonna kaikista henkilöautojen määräaikaiskatsastuksista hylättiin 27,8 prosenttia, mikä oli 0,6 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna.

Asiasta kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

– Uudempien autojen hylkäysprosenttien vaihtelut selittyvät vuoden 2018 katsastusaikavälien muutoksilla. Todellisuudessa ajoneuvojen kunnossa ei ole nähtävissä merkittäviä muutoksia. Nykyään 3-vuotiaina katsastettavat autot ovat pääosin takseja, jotka on katsastettava joka vuosi, kertoo johtava asiantuntija Teemu Toivanen tiedotteessa.

Yleisin hylkäyssyy henkilöautoilla on etuakseliston viat.

Myös jousituksen ja iskunvaimennuksen sekä käyttöjarrun viat ovat yleisiä hylkäyssyitä.

Valaisimiin ja sähkölaitteisiin, kuten rekisterikilven valoon tai lähivaloon, liittyvistä vioista taas annetaan selvästi eniten korjauskehotuksia.

– Etenkin valaisimien viat ovat usein sellaisia, että autoilija pystyisi helposti ne havaitsemaan ja hoitamaan kuntoon ennen katsastusta ja näin välttymään korjauskehotuksilta, jatkaa Teemu Toivanen.

Vuonna 2022 katsastettujen henkilöautojen keski-ikä oli 14,7 vuotta. Vuonna 2021 keski-ikä oli 14,5 vuotta.

Sähköautojen hylkäysprosentti katsastuksessa oli 11,95 prosenttia tammi-lokakuussa 2022. Marras-joulukuussa 2022 hylkäysprosentti oli 11,07 prosenttia. Katsastuksen arvosteluperusteet uudistettiin 1.11.2022. Uudistuksessa sähköautoille tuli uusia tarkastuskohteita.

Sähköautojen keski-ikä on Suomessa verrattain alhainen ja se näkyy myös katsastusten määrissä. Vuonna 2022 katsastettiin 3 158 sähköautoa.

– Sähköautojen hylkäykseen johtavat viat ovat pääsääntöisesti samoja kuin kaikilla muillakin henkilöautoilla, pois lukien tietenkin päästöistä johtuvat hylkäyssyyt, toteaa tarkastaja Tatu Siivonen tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.