Mikä yhdistää ruisleipää, kermajäätelöä ja puolukkaa? Suomalaisten rakkaus. Nämä kotimaiset ja perinteiset maut taipuvat myös kansallisjälkiruoaksi, josta omat tulkintansa ovat tehneet tunnetut ruokabloggaajat Alisa Wilska ja Anne Pfitzner.
Tällä viikolla suomalaiset äänestivät Suomen kansallisruoaksi ruisleivän. Kansallisruokamme sopii käytettäväksi myös jälkiruoassa, jonka pohjana on luonnollisesti kansallisherkkumme kotimainen kermajäätelö. Jäätelöä syödään Suomessa enemmän kuin missään muualla Euroopassa; suomalainen söi viime vuonna noin 12 litraa jäätelöä. Etenkin kermajäätelöt ovat suomalaisten suosikkeja, kun taas muualla Euroopassa myydään eniten kasvirasvapohjaisia jäätelöitä. Myös jäätelömakumme on uniikki: myydyin maku on vanilja, mutta myös erilaiset hyvin suomalaiset erikoisuudet, kuten salmiakin ja marjojen maut, maistuvat maassamme.
Puolukalla on pitkä historia suomalaisessa ruokakulttuurissa. Toisin kuin monia muita luonnonmarjoja, puolukoita suomalaiset ovat säilöneet vuosisatojen ajan, koska happamuutensa ansiosta puolukka säilyi hyvin viileässä.
Tunnetut ruokabloggaajat Alisa Wilska ja Anne Pfitzner taikoivat rukiiset jäätelöjälkiruoat satavuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi.
Suomen kansallisjälkiruoka Alisa Wilskan tapaan: Pappilan hätävara
4 annosta
1/2 litraa puolukkakermajäätelöä
2 dl ruisleivän muruja
2 rkl voita
1+1 rkl sokeria
2 dl puolukoita pakasteena
1 rkl salmiakkijauhetta
Tee näin:
1. Murusta ruisleipä ja paista murusia pannussa voissa pari minuuttia, kunnes niistä tulee rapsakoita.
2. Mausta muruset ruokalusikallisella sokeria ja siirrä syrjään.
3. Sekoita toinen sokerilusikallinen puolukoihin ja laita pannulle miedolle lämmölle sulamaan ja pehmenemään. Voit halutessasi painella puolukoita hiukan lyttyyn paistolastalla.
4. Lado jälkiruoka-astiaan kerroksittain leipämuruja, puolukkasurvosta, ripaus salmiakkijauhetta ja puolukkakermajäätelöä.
Suomen kansallisjälkiruoka Anne Pfitznerin tapaan: Puolukkajäätelöä ja valkosuklaata ruisvohvelikupissa
6 annosta
1 litra Pingviini puolukkakermajäätelöä
Vohvelit:
2,5 dl maitoa
2 kananmunaa
2 dl maustamatonta jogurttia
2 dl ruisjauhoja
2 dl ohrajauhoja
0,5 dl voita sulatettuna
ripaus suolaa
Valkosuklaa mantelirouheella:
1 dl valkosuklaahippuja / leivontavalkosuklaata
1 rkl mantelirouhetta
Tee näin:
1. Aloita valmistamalla suklaa.
2. Sulata valkosuklaahiput tai paloiteltu leivontasuklaa vesihauteessa koko ajan sekoittaen.
3. Kun suklaa on sulanut, kaada se leivinpaperille ja levitä tasaiseksi.
4. Ripottele päälle mantelirouhe.
5. Nosta suklaa jääkaappiin jähmettymään.
6. Valmista vohvelit.
7. Sekoita maito, kananmunat, jogurtti ja jauhot, lisää lopuksi sulatettu voi.
8. Paista vohvelit vohveliraudalla.
9. Kun vohvelit ovat vielä hieman lämpöisiä, laita ne pieniin jälkiruokakulhoihin muotoutumaan kulhoiksi, anna muotoutua tarjoiluun saakka.
10. Ota valkosuklaa jääkaapista ja murra siitä paloja.
11. Valmista annokset tekemällä 2–3 jäätelöpalloa per ruisvohvelikulho ja koristelemalla annokset valkosuklaapaloilla.