Tämän kesän trendi on feel good -kirjallisuus

Suomalaiset ahmivat kesällä onnellisia tarinoita, myös parisuhdeoppaat myyvät.

Tämän kesän trendi on feel good -kirjallisuus

Alkukesän kirjamyyntitilastojen kärjessä keikkuvat dekkarit, äänikirjat ja itsensä kehittämiseen liittyvät kirjat. Kesän trendeiksi näyttävät nousevan etenkin hyväntuulinen kaunokirjallisuus ja hyvinvointi. Kustannustoimittaja Anna-Riikka Carlson vinkkaa, miten elvytät kesällä lukuharrastuksen.

Kesällä moni vaihtaa vapaalle ja uppoutuu kirjojen maailmaan. WSOY:n kustannustoimittaja Anna-Riikka Carlson uskoo, että keväällä päätään nostanut kevyiden, hyväntuulisten kirjojen suosio jatkuu myös kesällä.

”Tämän kesän trendi on ehdottomasti feel good -kirjallisuus, mikä tarkoittaa hyväntuulista, suomennettua kaunokirjallisuutta, joka kiinnostaa nyt selvästi lukijoita. Näissä ihmissuhdetarinoissa on yleensä onnellinen loppu”, Carlson kertoo.

Carlsonin mukaan muita pinnalla olevia trendejä ovat äänikirjat ja lukemisen monipuolistuminen kesällä.

”Äänikirjojen kuuntelu on noussut ennätyslukemiin parin viime vuoden aikana. Äänikirjat ovat uusi tarinan kuluttamisen muoto, jonka suosiolle ei näy loppua.”

Alan monipuolistumista kuvaa se, että ennen kirjoja julkaistiin huimat määrät syksypainotteisesti. Nyt sykli on kääntynyt niin, että uutuuksia tulee paljon ulos myös keväällä.

”Myös dekkareita on alkanut ilmestyä runsaasti keväisin, ja niitähän luetaan perinteisesti paljon kesällä. Tietokirjojenkin valikoima on monipuolistunut viime vuosina merkittävästi”, Carlson kertoo.

Parisuhdeoppaista myyntipiikki kesällä

Samat lukutrendit näkyvät myös verkkokirjakauppa Adlibriksen myynnissä. Adlibriksen äänikirjojen myynti on kasvanut viimeisen vuoden aikana yli 40 prosenttia. Lisäksi äänikirjabuumi on lisännyt kuulokkeiden myyntiä: niitä on ostettu alkuvuonna kolminkertainen määrä tavalliseen verrattuna.

Dekkareiden suosio näkyy myyntipiikkinä etenkin kesällä. Tänä vuonna kärkisijoille ovat kivunneet myös erilaiset parisuhdeoppaat sekä itsensä kehittämistä käsittelevä kirjallisuus.

”Ihmiset haluavat nyt selkeästi kehittää itseään ymmärtämään muita paremmin. Kärkisijoilla keikkuvat viikosta toiseen muun muassa Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni ja Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen taidot”, kertoo Adlibriksen markkinointipäällikkö Marjut Määttä.

Lähes viidesosa suomalaisista aikoo lukea tänä kesänä jopa yli 10 kirjaa

Mitä suomalaiset sitten lukevat kesällä? Anna-Riikka Carlsonin mukaan tiettyä lukijatyyppiä on vaikeaa kuvailla, mutta yleensä parhaat palat halutaan säästää kiireettömään loma-aikaan.

Adlibriksen teettämän kyselyn mukaan 50 prosenttia vastaajista aikoo lukea kesän aikana 1–4 kirjaa, yli 15 prosenttia aikoo lukea kesän aikana enemmän kuin 10 kirjaa.

”Suosittelen tarttumaan tänä kesänä itselle vieraaseen lukugenreen. Useampaa kirjaa voi myös lukea rinnakkain”, Carlson sanoo.

Hänen mukaansa lukumotivaation lisäämiseksi verkosta kannattaa etsiä esimerkiksi kirja-arvioita ja blogikirjoituksia, jotka avaavat kirjan maailmaa.

”Hyppää epämukavuusalueelle ja voit löytää mielettömiä uusia maailmoja. Lukukesän voi aloittaa esimerkiksi helposti luettavista Pirkko Soinisen Ellenistä tai Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton -kirjasta. Vaikka kirja ei ensin näyttäisikään omalta suosikilta, se saattaa silti yllättää positiivisesti.”

Laatikkoon:

Lue tänä kesänä nämä kirjat:

Erkka Mykkänen: Something Not Good ”Painavaa asiaa, mutta kevyessä muodossa.”

Saara Turunen: Sivuhenkilö ”Kovin tykätty, ihana romaani, joka kuvaa tämän ajan elämää. Tähän ei jää jumiin ja rannalla sivut kääntyvät taatusti tiuhaan.”

Elena Ferrante: Hylkäämisen päivät ”Mestarillinen tarina hylätyksi tulemisen tuskasta ja raivosta. Yhdeltä istumalta luettava.”

Domenico Starnone: Solmut ”Viiltävä romaani parisuhteen ja perheen dynamiikasta. Sopii luettavaksi Hylkäämisen päivien parina.”

Kaisa Haatanen & Sanna-Mari Hovi: Monarkian muruset ”Eri maiden kuningashuoneista kerrotaan hauskalla tavalla, taustoittavasti. Juoruja hyvässä paketissa, täydellinen kesäkirja.”

Jens Henrik Jensen: Hirtetyt koirat ”Täydellinen trilleri. Todentuntuinen, intensiivinen, taitavasti kirjoitettu.”

Gail Honeyman: Eleanorille kuuluu ihan hyvää ”Tämä on feel good -luettavaa parhaimmillaan.”

Herman Lindqvist: Villit Vaasat ”Kuningassuvun kiehtova historia yhdessä paketissa. Sivistävä ja kiinnostava.”

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen ”Tätä paksua klassikkoa kannattaa kokeilla myös äänikirjana tai e-kirjana.”

Ilkka Remeksen tuotanto ”Aina suosittua kesälomalukemista, myös vanhempiin Remeksiin kannattaa tarttua kesällä.”

Kesäkirjavinkit antoi WSOY:n kustannustoimittaja Anna-Riikka Carlson ja Adlibriksen markkinointipäällikkö Marjut Määttä.

Kustannustoimittaja Anna-Riikka Carlsonin mukaan lukukesän voi aloittaa esimerkiksi helposti luettavista Pirkko Soinisen Ellenistä tai Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton -kirjasta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.