Vantaa etsii vapaaehtoisia ystäviä vanhuksille: ”Auttamisesta saa hyvän mielen”

Vapaaehtoinen Pirkko halaamassa ikäihmistä.

Vantaan kaupunki etsii vapaaehtoisia henkilöitä vanhusten vapaaehtoistoimintaan. Vantaalla on useita yksin asuvia vanhuksia, joille juttuseura ja apu arkiaskareissa ovat tervetullutta.

Kuinka monta vapaaehtoista vanhusten avuksi tarvitaan Vantaalla?

-Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalveluiden kotona asumisen tuen asiakkaissa on 49 ikäihmistä odottamassa tällä hetkellä vapaaehtoista ystävää itselleen, vastaavat toiminnanohjaaja Karoliina Vesilahti ja vapaaehtoistoiminnan ohjaaja Tuija Heikkinen.

Kiinnostaako vapaaehtoistyö vantaalaisia, eli kuinka paljon vapaaehtoisia tällä hetkellä on?

-Vantaalla kaupungin eri toimialoilla toimii yhteensä noin 400 vapaaehtoista. Meillä kotona asumisen tuen piirissä on reilut 100 vapaaehtoista. Suurin osa heistä toimii vapaaehtoisena ystävä kotona asuvalle ikäihmisille. Vapaaehtoinen ja ikäihminen käyvät yhdessä esimerkiksi kävelyllä, kaupassa tai kahvittelevat ja seurustelevat ikäihmisen luona. Vapaaehtoiset toimivat ystävinä ja seurustelijoina myös ikäihmisten korttelikerhoissa ja päiväkeskuksissa.

Korvaako vapaaehtoinen esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan?

-Vapaaehtoinen ei korvaa henkilökohtaista avustajaa eikä myöskään kotihoidon palvelua. Vapaaehtoinen toimii ystävänä ikäihmiselle yhteisesti sovitun aikataulun mukaisesti ilman rahallista korvausta. Vapaaehtoinen ei tarvitse erityistaitoja toimiakseen vapaaehtoisena. Riittää, että on kiinnostunut toimimaan jonkun ikäihmisen vapaaehtoisena ystävänä, Karoliina Vesilahti ja Tuija Heikkinen kertovat.

Vapaaehtoistyössä mukana oleville vantaalaisille on kertynyt runsaasti myönteisiä kokemuksia vanhusten ystävänä toimimisesta. Tässä joitakin kokemuksia:

-Vapaaehtoistyöstä voi alkaa elämänmittainen, syvä ja arvokas ystävyys. Voi tutustua hyvin arvokkaaseen ja erityislaatuiseen ihmiseen, kertoivat vapaaehtoiset joulukahveilla joulukuussa.

-Auttamisesta saa hyvän mielen itselleen.

-Vapaaehtoisena saa myös itselle ”aikataulun” ja tutustuu elämään uudesta vinkkelistä.

-Vapaaehtoisena olen tutustunut erilaisiin ihmisiin. Ikäihmiset haluavat jakaa elämän ilot ja surut vapaaehtoisen kanssa.

Vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä numeroon 040-700 5685 tai sähköpostitse osoitteeseen vapaaehtoiset.avopalvelut(at)vantaa.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.