
Koiramyönteisimmät kunnat löytyvät Helsingin seudun, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Lapin kennelpiirien alueilta.
Koiranomistajien kokemus siitä, miten koiramyönteinen oma kunta on, vaihtelee huomattavasti alueittain.
Parhaiten kunnat ovat onnistuneet ulkoilupolkujen tarjoamisessa.
Suurimmat ongelmat liittyvät kunnallisten eläinlääkäripalveluiden saatavuuteen.
– Sillä, millaiset puitteet kunnat tarjoavat koiranpidolle ja koirien kanssa harrastamiselle, on merkitystä. Suomessa on noin 800 000 koiraa, ja satoja tuhansia koiraharrastajia. Noin joka neljännessä taloudessa on koira. On tärkeää, että koiranomistajien ääni saadaan kuuluville kuntien palveluita suunniteltaessa ja kehitettäessä, sanoo Kennelliiton toiminnanjohtaja Pirjo Onza tiedotteessa.
Taloustutkimuksen joulukuussa 2024 toteuttamaan kyselyyn vastasi kaikkiaan 1 631 koiranomistajaa.
Kyselyllä selvitettiin, mitä kuntien tarjoamia palveluita koiranomistajat käyttävät ja mitä palveluita he kunnilta toivoisivat sekä mitä haasteita näissä palveluissa on.
Tutkimuksella haluttiin myös selvittää, kuinka hyvin kunnissa onnistutaan koiraharrastuksen mahdollistamisessa ja tukemisessa, ja kuinka koiramyönteiseksi koiranomistajat oman kuntansa kokevat.
Suurimmat ongelmat kunnissa liittyvät kunnallisten eläinlääkäripalveluiden saatavuuteen.
Puutteita koetaan olevan niin peruspalveluiden kuin ympärivuorokautisen eläinlääkäripäivystyksen saatavuudessa. Päivystyspalveluiden saatavuus koetaan huonoimmaksi Uudenmaan kennelpiirin ja Salpausselän kennelpiirin alueilla. Teiden suolaus on erityisen suuri ongelma Helsingin seudulla.
Koiranomistajista vain hyvin harvat kokevat, että omassa kunnassa suhtaudutaan erittäin myönteisesti koirapalveluiden lisäämiseen ja kehittämiseen.
Suhtautumisen koetaan olevan palveluiden lisäämisen ja kehittämisen osalta maltillista. Kennelpiirikohtaiset erot ovat suuria. Myönteisimmin palveluiden kehittämiseen suhtaudutaan Pohjois-Karjalassa ja Helsingin seudulla.
Koiramyönteisimmät kunnat löytyvät Helsingin seudun, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Lapin kennelpiirien alueilta.
Oman kunnan toivottaisiin kehittävän koirapuistoja ja –aitauksia. Toiveet koskevat niin niiden lukumäärää kuin myös kunnossapitoa, siisteyttä ja varustelua.
Kehityskohteisiin kuuluvat myös jäteastioiden määrä ja niiden tyhjennyksestä huolehtiminen. Myös kunnallisten eläinlääkäripalveluiden kehittäminen koetaan monessa kunnassa tärkeäksi asiaksi. Muut kehityskohteet liittyvät koiran kanssa ulkoilemiseen. Lisää toivottaisiin muun muassa koirametsiä, turvallisia ulkoilureittejä ja uimapaikkoja. Myös harrastustiloja niin sisällä kuin ulkona tulisi olla nykyistä enemmän.