Kesä on kalastuksen kulta-aikaa.
Lomakausi, avovedet ja mökkielämä kutsuvat kalastuksen pariin niin rannoille, laitureille, koskiin kuin veneisiinkin.
– Suomessa kalastuksen harrastajia on viimeisten selvitysten mukaan 1,8 miljoonaa. Voidaan siis perustellusti sanoa, että Suomi on kalastavaa kansaa. Tästä isosta harrastajajoukosta suuri osa aktivoituu juuri kesällä. Kalastus kuuluukin olennaisena osana suomalaiseen kesäkulttuuriin ja mielenmaisemaan, kertoo Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tiedottaja Jaana Vetikko.
– Kesäkeittiöissä kannattaa olla liikkeellä ennakkoluulottomalla asenteella ja valmistaa monipuolisesti kotimaista kalaa, myös särkikaloja, jatkaa Vetikko ja muistuttaa samalla huolehtimaan asianmukaisesta kalojen alkukäsittelystä sekä kylmäketjusta.
Jos tutuimmat kalastusmuodot ovat jo hallussa ja kaipaa uutta, voi tänä kesänä tutustua vaikkapa lajikalastukseen.
Kyseessä voisi sanoa olevan eräänlainen jännittävä vedenalaisten aarteiden etsinnän muoto.
Lajikalastuksessa kalalajien tunnistamisen taito harjaantuu kuin huomaamatta.
– Lajikalastuksesta olemme julkaisseet juuri uunituoreet neuvontavideot Vapaa-ajankalastajien YouTube-kanavalla. Kesäkuussa on käynnistynyt myös nuorten lajikalastuskisa Fisuun fongaus, johon voi osallistua mistä päin maata tahansa, kertoo Vapaa-ajankalastajien koordinaattori Johanna Antila.
Suomen Vapaa-ajankalastajien tämän vuoden kesäkisassa pääsee testaamaan, tunteeko Suomen vesien kalat.
– Jokaisen kesäkalastajankin on hyvä tuntea yleisimmät kalalajit. Omaa tunnistustaitoa voi kehittää melko helposti. Tänä kesänä innostammekin kansalaisia harjaannuttamaan omaa kalalajien tunnistustaitoa ja siihen hyvän alkusysäyksen saa kesäkisamme testistä, kannustaa Antila.
Kalantunnistustestin voi tehdä ja kesäkisaan osallistua 3. syyskuuta saakka Suomen Vapaa-ajankalastajien nettisivulla vapaa-ajankalastaja.fi/kesakisa.
Suomen Vapaa-ajankalastajilla on menenillään myös teemavuosi 2024 Kalastus maistuu!.
Teemavuosi haluaa tarjota ideoita ja inspiraatiota, miten tutustua monipuolisesti kalastusharrastukseen ja löytää siitä uusia puolia sekä oppia käsittelemään omaa saalistaan ja hyödyntämään sitä kotikeittiössä.