Pihatrampoliinilla voi treenata vaikka kerähyppyjä

Kerähyppy. Kuva: Sini-Marja Niska

Niitä on suomalaisten takapihat pullollaan. Pihatrampoliineja. Lasten suosikkeja, mutta tiesitkö, että ne tarjoavat loistavaa liikuntaa myös aikuisille?

Opettele kesän aikana seuraavat perusliikkeet. Ne toimivat hyvinä kehonhallintaa ja lihaskuntoa kehittävinä ja sykettä nostattavina treeneinä itse kullekin. Perusliikkeiden jälkeen voi omia taitojaan kehittää aina vaativampiin temppuihin. Trampoliinivoimistelun saloihin ja lentotunnelmaan pääsee myös monissa voimisteluseuroissa.

Muista jokaisen liikkeen kohdalla tiukka keskivartalo: vedä napa sisään ja jännitä vatsalihakset hyppyihin koko vartalon tueksi. Muista myös venytellä treenin jälkeen.

1. Jännehyppy. Perushyppy, joka opettaa tasaponnistusta ja vartalonhallintaa, mutta voit sen kautta treenata myös hyppykorkeutta ja ponnistusvoimaa. Liike on hyvää treeniä reisille ja pakaralihaksille. Muista hypätessä: molemmat jalat ponnistavat, vatsa tiukaksi hyppyvaiheessa ja yritä saada hyppy laskeutumaan aina samaan pisteeseen keskelle trampoliinia. Ota hyppyyn vielä kädet mukaan, niin saat hyvän syketreenin lisäsi käsivarren ja hartialihakset töihin.

Vartalonhallintaa voit harjoitella hyppäämällä jännehyppyjä vuorotellen ensin keskirastiin, siitä eteen, takaisin rastiin, sivulle, rastiin, taakse ja jatkaa näin ympäri trampoliinia palaten aina lähtöpisteeseen keskelle trampoliinia.

2. Kerähyppy. Kerähyppy on loistava harjoitus voltteihin, tasapainoon ja opettaa ponnistusta suoraan ylöspäin. Ponnista ylös, vedä polvet rintakehään niin pieneksi kippuraksi kuin mahdollista ja avaa jalat nopeasti suoraksi ilmassa. Ponnistusvoiman ja vartalonhallinnan lisäksi kerähyppy kasvattaa voimaa. Haastetta saat, kun pyrit tekemään ilmassa kerän mahdollisemman nopeasti ja oikaisemaan sen jälkeen vartalosi suoraksi hypyn ollessa vielä mahdollisemman korkealla.

3. Haarataittohyppy. Haarataittohyppy lisää vartalonhallintaa ja toimii lihaskuntaharjoituksena lähentäjälihaksille. Lisäksi hyppy venyttää jalkojen lihaksia. Hypyn voi varioida taittohypyksi eteen, jolloin jalkoja ei avata, vaan ilmassa taitetaan nopeasti eteenpäin niin että sormet ja varpaat kohtaavat edessä, jalkojen ollessa suorat.

Kaikkiin edellä mainittuihin hyppyihin saa lisähaastetta lisäämällä niihin puoli- ja kokokierteen ilmassa.

Vaativammat hypyt on turvallisinta opetella ohjatusti esimerkiksi trampoliinivoimistelua tarjoavassa seurassa.

Turvallisesti pihatrampoliinilla:

  • Hypi yksi kerrallaan keskellä trampoliinia. Näin hyppiminen on kaikkein turvallisinta, etkä vie myöskään hyppijän vauhtia seisomalla trampoliinilla tai jousien päällä. Hyppyvuoroaan odottava voi seistä trampoliinin ulkopuolella tai reunoilla trampoliinin rungon päällä.

  • Hypi avojaloin tai sukat jalassa, taskut tyhjinä.

  • Käytä trampoliinissa suojaverkkoa. Mikäli verkkoa ei ole, aseta trampoliini nurmikolle ja jätä ympärille reippaasti tilaa. Muista pitää välillä juomataukoja.

  • Harjoittele vaikeammat temput ohjatusti trampoliinivoimistelua tarjoavassa seurassa

Suomen Voimisteluliitto on koonnut trampoliiniohjeet yhdessä trampoliinivoimisteluseuran Bounce Espoon valmentajien Marleena Malkin jaTaru Hirvensalon avustuksella.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.