Juureksista voi valmistaa jouluruokia monipuolisesti

Juuripersiljaporkkanaterriini. Kuva: Pirjo Toikkanen

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto kannustaa juuresten käyttöön jouluruoissa.

Lanttu- ja porkkanalaatikot sekä punajuuri osana rosollia ovat kaikille tuttuja jouluruokia.

Muitakin juureksia voi hyödyntää jouluaterioissa.

– Juuresvalikoima tarjoaa vaihtoehtoja. Juuripersilja, nauris, mukulaselleri, palsternakka, mustajuuri, retikat ja retiisit, piparjuuri sekä puna-, raita-, valko- ja keltajuuri, oranssi, violetti, keltainen ja punainen porkkana ansaitsevat jokainen paikkansa, tiedottaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton mukaan juhlakautena ruokaan liittyy tavallista enemmän tunnetta, lohtua tuovia muistoja ja nostalgiaa.

– Rosollia, lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa syödään jouluna lähes jokaisessa kodissa juuri tästä syystä. Koska joulukausi on pitkä, adventin ja loppiaisen välissä ehtii nauttia juureksista monin, jopa aivan uusinkin tavoin. Silti niistä välittyy tuttu lämpö, vastaus turvallisuuden kaipuuseen.

Juurekset ovat helppokäyttöisiä.

– Kuoripäällisissä juureksissa ja mukuloissa on oma lumonsa. Hyvillä työvälineillä ja kunnon leikkuulaudalla niiden kuoriminen ja paloittelu sujuu. Keskittyminen auttaa ja miellyttävyys lisääntyy, kun taustalla soivat joululaulut tai muu lempimusiikki.

Monet juurekset voi yhdistää ruoassa perunaan.

– Se liitto toimii aina. Pähkinät, mantelit ja siemenet antavat juureksiin täyteläisyyttä ja hyvää suutuntumaa. Leivonnasta tutut joulumausteet käyvät myös juuresruokiin.

– Ripauta lantulle inkivääriä ja neilikkaa. Mausta porkkana kanelilla ja palsternakka piparkakkumausteseoksella. Yrteistä rosmariini ja timjami ovat varmoja valintoja punajuurelle, rakuuna palsternakalle, siemenmausteista anis ja fenkoli porkkanalle, kerrotaan tiedotteessa.

Valtakunnallista joulujuuresten viikkoa vietettiin 28.11.– 4.12.2022.

Juurestimbaalit. Kuva: Pirjo Toikkanen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.