Pienestä pinkistä voimavara

Joka vuosi ripustan vaatteideni koristeeksi Roosa nauhan kuukauden ajaksi, kunnioittaakseni kaikkia, jotka tämän taiston ovat joutuneet käymään läpi. Lentoemännän ammatissa rintasyövän voi lukea jo ammattitaudiksi, mutta tästäkin huolimatta en ole koskaan nähnyt rintasyöpää itselleni kovin ajankohtaisena asiana.

Meillä suvussa ei esiinny syöpää, enkä muista kenenkään siihen sairastuneen. Itse lukeudun kaiken lisäksi pienirintaisien joukkoon, joten olen nähnyt riskitekijät suhteellisen pieninä. Eihän se nyt minun kohdalleni voisi sattua?

Kävin viime viikonloppuna pitkästä aikaa sukuloimassa ensilumen peittämässä Pohjois-Karjalassa, josta olen kotoisin. Yksi seitsemästä sisaruksestani kertoi tuolloin, että häneltä oli löydetty kasvain toisesta rinnasta. Kaikkien onneksi hyvälaatuinen, eikä leikkausta tarvita jos läpimitta ei ylitä kolmea senttiä. Kääntöpuolena kasvaimen mitta on tällä hetkellä 2,8 senttiä.

Kovitenhan se kolahtaa, kun se kolahtaa läheltä. Tiedän ettei tilanteessa ole varsinaista hätää, mutta isosiskon huoli nostaa silti vahvasti päätään.

Hetki sitten lensin kolleegan kanssa, joka kertoi lääkärin löytäneen leikkausta vaativan rintasyövän.”Miksi ihmeessä olet töissä, jos sinulta on löydetty syöpä?”, kysyin. Kolleegani vastasi hämentävän rauhallisesti: ”Miksi jäisin pois, sehän on vain syöpä.” Olin hämmentynyt keskustelustamme pitkään ja varsinkin siskoni uutisten jälkeen ”vain syöpä” tuntui absurdilta ajattelumallilta.

Päiviä asiaa pohtineena löysin uudenlaista näkökulmaa, ehkä minä olin sittenkin se sokea tilanteelle. Kolleegani suhtautuminen ei ollut välinpitämättömyyttä asialle vaan tilanteen herruutta. Hän oli henkisesti jo voittanut syövän. Tukiverkosto, perhe ja ystävät, ovat sanomattakin auttamattoman tärkeitä, mutta omaa henkistä vahvuutta ei pysty mikään voittamaan.

Kerran vuodessa on hyvä pysähtyä miettimään jokaista naista koskettavaa asiaa. Kunnioittaa tämän taistelun käyneitä, niistä selvinneitä ja tähän kaatuneita. Lisätä omaa tietoutta ja valpautta asian suhteen.

Roosa nauhalla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta ja sen koko tuotto menee lyhentämättömänä Syöpäsäätiölle. Tämän vuoden suunnittelija on Seila Sella ja nauhassa koristaa ilon ja surun kyyneleitä. Roosa nauha maksaa 4 euroa ja sen kampanja aika on 24.9.-3.11.2019.

Mira Vanhanen

Kirjoittaja on matkailualalta valmistunut, ravintola-alaan rakastunut ja nykyisin lentoemäntänä työskentelevä monityöurabloggari.