Vuosaaren metroasemalta kerättiin tupakantumppeja roskatutkimuksessa

Tutkimuksessa poimittiin kaikki yli 2,5 cm kokoiset roskat, sisältäen muun muassa nuuskapussit, tupakantumpit ja tätä suuremmat roskat. Kuva: Ramboll Finland Oy

Vuosaaren metroasema oli yhtenä kohteena mukana Helsingin kaupungin teettämässä roskatutkimuksessa.

Helsingin kaupunki teetätti Ramboll Finland Oy:llä kesällä 2024 tutkimuksen, jossa selvitettiin roskan määrää ja roskatyyppejä.

Tutkimuskohteiksi valittiin kattavasti koko Helsingin alueelta kymmenen kohdetta, joihin lukeutui joukkoliikenteen solmukohtia, vilkkaita joukkoliikenteen asemia ja puistoja.

Vuosaaren metroaseman lisäksi kohteet olivat Helsingin päärautatieasema, Herttoniemen metroasema, Kannelmäen, Malmin ja Pasilan juna-asemat, sekä neljä puistoa: Alppipuisto, Alakivenpuisto, Kaarelanpuisto sekä Klaukkalanpuisto.

Jokaisesta kohteesta kerättiin näytteet kolmelta 100 metrin mittaiselta linjalta.

Maasta poimittiin kaikki yli 2,5 senttimetrin kokoiset roskat, sisältäen muun muassa nuuskapussit, tupakantumpit ja tätä suuremmat roskat. Lajitellut roskat raportoitiin kappalemäärän mukaan.

Maahan heitetyistä roskista tupakkatuotteet olivat yleisimpiä.

Roskista tupakkatuotteita oli yli 80 prosenttia neljässä kohteessa. Myös muissa kohteissa niitä oli yli puolet roskista.

Eniten niitä löytyi asemilta, esimerkiksi Herttoniemen metroasemalla tupakkatuotteita oli 89 prosenttia ja Pasilan asemalla 84 prosenttia kaikista roskista.

– Osasimme odottaa, että tupakkatuotteita olisi paljon. Miltei 90 prosentin osuus kuitenkin yllätti. Moni ei vieläkään ajattele tumppia vahingollisena muoviroskana, jotka sadevesikaivojen kautta päätyvät usein mereen ja sisältävät lukuisia eliöille haitallisia aineita. Roskaantumista estäviä toimenpiteitä kuten asenteisiin vaikuttamista tiedottamisen avulla ja puhtaanapidon tehostamista on siis vielä tehtävänä, tiivistää roskaantumisen hillinnän koordinaattori Laura Kotilainen Helsingin kaupungilta.

Roskalinjatutkimus liittyy Helsingin kaupungin roskaantumista ehkäisevään työhön. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa roskan lähteistä roskaantumista ehkäisevien toimenpiteiden ja kampanjoiden suunnittelun tueksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.