Värikkäät kalatarrat muistuttavat roskaamisen haitoista

Huleveden mukana vesistöihin päätyy myös likaa, roskia ja jopa haitallisia aineita. Kuva: HSY.

Katujen kaivonkansista voi pääkaupunkiseudulla bongata värikkäitä kalatarroja.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tuo elokuussa pääkaupunkiseudun kaduille värikkäitä kaivonkansitarroja, jotka muistuttavat roskaantumisen haitoista.

Mahanpuruja muovista -kampanjassa hulevesikaivojen ritiläkansien ympärille kiinnitetään tarra, jossa on kala kita ammollaan. Tarra kiinnittää huomion siihen, että maahan tai suoraan katukaivoon heitetty roska voi päätyä sellaisenaan huleveden mukana lähivesistöön ja jopa kalan mahaan.

Kaupungeissa pintoja pitkin virtaavaa hulevettä eli sade- ja sulamisvettä ei pääsääntöisesti puhdisteta, vaan se kulkeutuu hulevesijärjestelmässä sellaisenaan lähivesistöön kuten puroihin ja mereen. Huleveden mukana vesistöihin päätyy myös likaa, roskia ja jopa haitallisia aineita.

Esimerkiksi tupakantumppeja heitetään yleisesti maahan tai kaupungeissa hulevesikaivoihin, mistä ne päätyvät vesistöjä roskaamaan.

Kalatarroja voi nähdä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Mahanpuruja muovista -kampanjan taustalla on Pidä Saaristo Siistinä ry. Pääkaupunkiseudulla toteutuksesta vastaa HSY yhteistyössä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien sekä Itämerihaasteen kanssa.

Ympäristöministeriö on rahoittanut Mahanpuruja muovista -kampanjaa 74 564 eurolla vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Vuonna 2022 kampanjassa on mukana ennätysmäärä kaupunkeja: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Kotka, Joensuu, Jyväskylä, Lahti, Oulu, Pori, Rauma, Salo, Savonlinna, Tampere, Turku, Vantaa ja Vihti.

Kampanja-aika on 15.-28.8.2022.

Kalatarra katukuvassa. Kuva: HSY

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.