Satavuotias kerrostalo sai historiikin Kalliossa

Kalliolaisen taloyhtiön historiikki maalaa ajankuvaa muuttuvasta Helsingistä ja Suomesta sadan vuoden ajalta.

Juhani Styrman on kirjoittanut kirjan kalliolaisen kivitalon historiasta, sen rakentajista ja asukkaista.

”Agricolankatu 7 – sata vuotta peruskalliolla” on tarina 100 vuotta sitten valmistuneesta taloyhtiöstä Kallion sydämessä.

Styrmanin kirjoittama talohistoriikki on kuitenkin enemmän kuin vain yhden talon historiikki. Se kertoo myös, kuinka kaupunki ja asumiskulttuuri ovat kehittynyt sadan vuoden aikana. Styrman limittää talon historian osaksi yhteiskunnan muutoksia, niin rauhan kuin rauhattomuuden aikoina.

Teos on sinänsä uskollinen paikallishistorian perinteelle, tarjoten loogisesti etenevää historia-analyysia sadan vuoden ajalta. Kirja edustaa kuitenkin modernia historiankirjoitusta, joka ei edes pyri luetteloimaan jokaista taloyhtiön päätöksentekijää ja tärkeää henkilöä taloyhteisössä. Styrman nostaa Agricolankatu 7:n historian kautta esiin ennen kirjoittamatonta paikallis- ja henkilöhistoriaa.

Agricolankatu 7:n tuli suomalaisille tutuksi 2000-luvun alkuvuosina suositun Kotikatu tv-sarjan talona. Vuosituhannen vaihteen tv-sarjalla ja Agricolankatu 7:llä on ollut suuri merkitys Kallion kaupunginosan viime vuosikymmenten suuressa muutoksessa.

Talon suunnitellut rakennusmestari Uno Valhelm suunnitteli puolestaan hieman myöhemmin Kotiharjun saunatalon, joka tunnetaan nyt ympäri maailmaa yhdestä Helsingin ikonisesta kaupunkikulttuurikohteesta, eli Kotiharjun yleisestä saunasta.

Juhani Styrman on tietokirjailija ja kulttuurialan freelancer, joka on kahdessa edellisessä teoksessaan ”Kivitalojen Kallio – Kiviarkkitehtuurin historia itäisessä kantakaupungissa” (Kustantaja Laaksonen 2023) ja ”Kirjava Kallio” (Reuna 2024) tutkinut kiviarkkitehtuurin historiaa Helsingin itäisessä kantakaupungissa. Nyt ilmestynyt teos on kivitalotrilogian itsenäinen kolmas osa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.