Pyöräteille tarvitaan nopeusrajoituksia

Keskimäärin 24 pyöräilijää kuolee ja 800 loukkaantuu vuosittain. Pyöräilijöiden kuolemantapauksista kaksi kolmesta ja loukkaantumisista yhdeksän kymmenestä tapahtuu taajamissa. Lähes kolmessa tapauksessa neljästä menehtynyt on mies. Loukkaantumisia tapahtuu yhtä paljon miehille ja naisille. Loukkaantumisriski 10–14-vuotiailla pyöräilijöillä on kaksinkertainen väestön määrään suhteutettuna.

Suomessa erikoinen asetelma

Meikäläisten liikennesääntöjen mukaan polkupyöräilijän on ajettava pyörätiellä, mikäli sellainen on liikennemerkillä ajosuunnassa osoitettu. Pyörätiellä puolestaan nopeusrajoitus on sama kuin vieressä kulkevalla ajoradalla. Kun uusimpienkin pyöräteiden geometria on suunniteltu enimmillään 30 km/h mukaan ja tämäkin vain hyvillä suorilla osuuksilla, niin ongelman perusasetelma on selvä. Ajoradalle tarkoitetut nopeusrajoitukset eivät sovellu pyöräteille. Pyörätie jaetaan maassamme huomattavan usein jalankulkijoiden kanssa ja tästä johtuen jalankulkijat, myös koiran ulkoiluttajat ja pienet lapset, kävelevät pelokkaina jopa 50 km/h ohi kiitävien pyöräilijöiden joukossa. Kuten todettua eivät erilliset pyörätietkään tuo ratkaisua, kun ne kerran lähtökohtaisesti rakennetaan verkkaisemmalle polkemiselle. Nyt tarvitaan selkeitä nopeusrajoituksia ja niiden noudattamisen valvontaa. Nopeusrajoitukset on asetettava tasolle, jossa huomioidaan pyörätien ominaisuuksien lisäksi ainakin liikennemäärät, jalankulkijat ja risteykset. Todennäköisesti tarvitaan kuitenkin vielä lisää uhreja ennen kuin päättäjien keskuudessa päätöksiin herätään.

 ”polkupyöräily.net: mikään ei estä päästelemästä vaikka yli 50 km/h, jos nopeusrajoitus sen sallii”

Nopeusrajoituksia tulisi pikimmiten kokeilla

Polkupyörien tekninen kehitys on viime vuosikymmeninä ollut huimaa ja keskinopeudet ovat edelleen nousussa. Pelkästään vauhdin alentaminen nopeusrajoituksin ei kuitenkaan lopeta onnettomuuksia.  Vaaratilanteita syntyy hiljaisellakin vauhdilla, etenkin ahtailla ja ruuhkaisilla katuosuuksilla kuten Helsingin ydinkeskustassa. Kauppatorin ja Espan kulmilla oman lisähaasteensa tuovat myös Helsingin katujärjestykseen tottumattomat turistit. Ratkaisun avain löytyy nopeiten pyöräilykypärän sisältä. Oma nopeus on aina sovitettava tilanteeseen. Jos esimerkiksi näkyvyys on huono tai muita tiellä liikkujia on paljon, on nopeus syytä sovittaa alhaiseksi. Tarvittaessa pyörää on talutettava.

Kuva: Taajama-alueille pyöräteille asetettu 15 kilometrin nopeusrajoitus vähentäisi olennaisesti jalankulkijoiden kanssa tapahtuvia onnettomuuksia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.