Myllypuroon Helsingin taidemuseon julkinen teos

Jani Ruscica: Begin. Again, 2023. Kuva: HAM/Viljami Annanolli

Helsinkiläisiin oppilaitoksiin on valmistunut kolme uutta julkisen taiteen teosta.

Teokset ovat osa Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM Helsingin taidemuseo kuratoi ja hallinnoi.

Helsingin kielilukion uuteen rakennukseen Myllypuroon on valmistunut Jani Ruscican teos ”Begin. Again”.

Ruscican teoskokonaisuus levittäytyy uudisrakennukseen alumiinista leikattuina tai ikkunoihin teipattuina kuvioina.

Teoksen lähtökohtana ovat merkkijärjestelmät ja merkit, joilla välitämme, rakennamme ja kommunikoimme kielellisiä merkityksiä.

– Teoksen merkit eivät kuitenkaan käyttäydy totutulla tavalla. Ne kääntyvät nurinpäin, jäävät puolinaisiksi tai venyvät uusiin mittoihin. Niihin kätkeytyy erilaisia olentoja ja esineitä – ne ovat samalla sekä kielellisiä merkkejä että esittäviä kuvia, kerrotaan Helsingin taidemuseon tiedotteessa.

Jani Ruscicaa kiinnostaa, mitä tapahtuu, kun yritämme tulkita tällaisia avoimia ja merkitykseltään häilyviä merkkejä sellaisten koulurakennukseen liittyvien merkkien rinnalla, jotka pyrkivät yksiselitteisyyteen ja tarkkuuteen.

Teokseen kuuluu myös ääni. Algoritminen, tekoälyavusteinen runogeneraattori tuottaa tilaan alati muuttuvia lyhyitä runoja, joiden aineistona on kaikki koulun oppimateriaali.

– Tekoäly lausuu runoja sattumanvaraisesti, muutamia kertoja päivässä, useilla eri äänillä. Teos ei koskaan toistu samanlaisena, vaan muuntuu jatkuvasti, Helsingin taidemuseo tiedottaa.

Kaksi muuta uutta teosta ovat Man Yaun teos ”Dear Souvenir” Kuninkaantammen peruskoulu- ja päiväkotirakennuksessa ja Suvi Sysin teos ”Reflecting” Kaarelanraitin koulussa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.