Luonnonsuojelualuetta halutaan laajentaa Ramsinniemessä

Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualue on kasvillisuudeltaan monipuolinen ja runsaslajinen. Kuva: Jere Salminen

Helsingin kaupungin ympäristönsuojelu ja ohjaus -yksikkö on valmistellut esityksen Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualueen laajentamisesta. Suojelualueen laajennus kuuluu Helsingin luonnonsuojeluohjelman 2015–2024 kohteisiin.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto hyväksyi esityksen kokouksessaan 7.12.2023. Seuraavaksi asian oli määrä edetä kaupunginhallitukseen.

Ramsinniemen lehto sijaitsee Vuosaaren lounaisosassa.

Luonnonsuojelualue on perustettu vuonna 1990. Nyt sitä esitetään laajennettavaksi 3,05 hehtaarilla, minkä jälkeen suojellun alueen pinta-ala olisi 10,3 hehtaaria.

Sekä aiemmin perustettu osuus että sen laajennus koostuvat pääasiassa erilaisista lehdoista, kangasmetsistä ja kallioista. Laajennusosuus ulottuu myös avoimeen merenrantaan.

– Lehtokasvillisuutensa ansiosta osa aiemmin perustetusta luonnonsuojelualueesta kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan. Suojelualueen laajentaminen turvaa aiempaa kattavammin Ramsinniemen luonnontilaisen kaltaisia, osittain lehtomaisia metsiä.

Ramsinniemen lehdosta tunnetaan useita vaateliaita ja Helsingissä harvinaisia lehtojen putkilokasveja, esimerkiksi valkolehdokki ja mustakonnanmarja.

Kotkansiiven ja lehtokuusaman esiintymät ovat erityisen runsaat.

Vuonna 2023 tehdyssä sieniselvityksessä alueelta todettiin myös useita punaisen listan sienilajeja ja laajennusosasta tunnetaan ennestään harvinaisia kääpälajeja. Lisäksi luonnonsuojelualueelta on löydetty punaisen listan maanilviäisiä. Ramsinniemen metsälinnusto on monipuolinen ja lajistoon kuuluu muun muassa töyhtötiainen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.