Leffojen Kallio esillä näyttelyssä

0
73
Kosketusnäyttöön perustuvalta kartalta voi valita itseään kiinnostavan kuvauspaikan ja katsella siellä kuvattuja kohtauksia eri aikojen elokuvista. Kuva: Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo.

Rikoksen ja rakkauden kaduilla -näyttely vie leffojen ja tv-sarjojen Kallioon.

Helsingin kaupunginmuseon uusin näyttely Hakasalmen huvilassa esittelee kuvitteellisen Kallion, jossa on langettu rikoksen poluille, rakastettu ja tehty työtä. Pitkänsillan takana on kuvattu sadan vuoden aikana kymmeniä elokuvia ja televisiosarjoja. Vahvasti visuaalinen ja elokuvamainen elämyksellinen näyttely jatkuu 12. helmikuuta 2023 asti.

Helsingin vanhojen työväenkaupunginosien omaleimainen maisema, monikerroksinen historia ja rouhea tunnelma ovat vedonneet elokuvantekijöihin vuosikymmenestä toiseen.

Mykkäelokuvan ajoista asti alueesta ja sen asukkaista on luotu valkokankaalla ja televisiossa erilaisia mielikuvia.

Keskiluokkaiset elokuvantekijät sijoittivat 1930–1950-luvuilla Pitkänsillan taakse synkkiä tarinoita rikoksiin sortuvista nuorukaisista ja langenneista naisista. Työläistaustaiset tekijät toivat 1970-luvulla fiktioon elämänmakua ja realistisempaa otetta.

Uusimmissa kuvauksissa keskiluokkaistunut, trendikäs ja hyvinvoiva Kallio näyttäytyy jopa päivänpaisteisena idyllinä.

– Rikoksen ja rakkauden kaduilla on siitä poikkeuksellinen museonäyttely, että siinä keskitytään fiktion maailmaan ja siihen, miten se peilaa todellisuutta. Näyttely on oikea mahdollisuuksien aarrearkku kaltaisilleni ihmisille, joita kiinnostaa aina elokuvia katsellessa, miten aito kaupunki otetaan fiktion käyttöön, sanoo näyttelyn kuraattori Minna Santakari.

Rikoksen ja rakkauden kaduilla -näyttelyssä kuvitteellinen leffojen Kallio lomittuu alueen oikeaan historiaan ja kuvitelmat asettuvat todellisen kaupungin kartalle. Elokuvien ja televisiodraamojen tarjoamaa kuvaa Pitkänsillan pohjoispuolisesta Helsingistä tarkastellaan niin rikoksen ja rakkauden kuin perheiden ja kaveruuden kannalta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.