Kansallismuseon lisärakentaminen on alkamassa ensi syksynä

Havainnekuva Kansallismuseon tontista, jolla näkyy laajennusosan maanpäällinen paviljonki. Kuva: JKMM Arkkitehdit Oy

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt on aloittamassa Töölössä sijaitsevan Kansallismuseon laajennusosan rakentamisen syksyllä 2023.

Samanaikaisesti on suunnitteilla historiallisen päärakennuksen peruskorjaus. Näin ollen Kansallismuseo sulkeutuu 16. lokakuuta 2023 yleisöltä arviolta 2–3 vuodeksi.

Tavoitteena on, että laajentunut museo on kokonaisuudessaan avoinna yleisölle keväällä 2027.

Suomelle kansallismuseoksi rakennettu päärakennus, Kansallismuseo, valmistui vuonna 1910, ja se avattiin yleisölle vuonna 1916.

Jo rakennusvaiheessa ennakoitiin, että museotoiminta tulee tarvitsemaan lisää tilaa.

Laajennussuunnitelmia on museon historian aikana ollut useita. Vuonna 2019 järjestettiin avoin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti JKMM Arkkitehdit Oy ehdotuksellaan Atlas.

Pääosin maan alle sijoittuvat uudistilat, laajennuksen ja päärakennuksen yhdistäminen sekä pihapuiston arkkitehtonisesti näyttävä paviljonki toteutetaan tämän ehdotuksen pohjalta.

– Historiallisen, omana aikanaan modernin päärakennuksen sekä korkealuokkaisen uudisosan välille muodostuva vuoropuhelu heijastaa puhuttelevalla tavalla Suomen kansallismuseon asemaa historian ja tulevaisuuden taitekohdassa, kuvailee Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila tiedotteessa.

– Kokonaisuus muodostaa ajanmukaiset ja vaikuttavat puitteet toimia aktiivisesti kansallisena ja kansainvälisenä kulttuurilaitoksena ja parantaa edellytyksiämme vahvistaa yhteiskuntamme moninaisuutta, kulttuurista kestävyyttä ja sivistyksellistä pääomaa. Elävä suhde kulttuuriperintöön ja myönteinen kulttuurien välinen vuoropuhelu tuovat elintärkeitä voimavaroja ja kykyä nähdä vaikeiden aikojen yli, Elina Anttila jatkaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.