Vaivaako nuorilla tekemisen puute? Värkkäämö auttaa!

Värkkäämö on avoin kädentaitojen ja kuvataiteen tila 13-29 vuotiaille nuorille.

Helsingin kaupungin ylläpitämä Värkkäämö on avoin kädentaitojen ja kuvataiteen tila 13-29 vuotiaille nuorille. Värkkäämö sijaitsee Kannelmäen nuorisotalon tiloissa ja sieltä löytyy muun muassa kädentaitojen ja kuvataiteen työskentelytila, jossa voi toteuttaa omia ideoita ohjaajien avustuksella tai aivan itsenäisesti. Avoin Värkkäämö järjestetään maanantaisin ja torstaisin klo 17.00-21.00.

– Kaksi kertaa viikossa järjestettävä avoin Värkkäämö tavoittaa nuoria ympäri pääkaupunkiseutua, koska se tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa itsenäisesti omia ideoita Värkkäämön tiloja ja työvälineitä hyödyntäen, Värkkäämön ohjaajat Arja Huotari ja Julia Jämiä kertovat. 

Värkkäämön tiloissa on paljon erilaisia välineitä, joita nuoret voivat hyödyntää.

– Värkkäämöstä löytyy mahdollisuuksia monenlaiseen käsillä tekemiseen ja luovaan toimintaan. Meillä on ompelukoneita, saumureita, brodeerauskone, vinyylileikkuri, rintanappikoneita, monipuolisia piirustuksen ja maalauksen työvälineitä, koruntekotarvikkeita. Lisäksi Värkkäämössä on monipuoliset keramiikantekovälineet ja kaksi uunia, joissa voi myös tehdä sulatuslasitöitä. Meillä on myös kankaanpainopöytä sekä mahdollisuus valmistaa itse valotusseuloja. ohjaajat kuvailevat.

”Nuoret kokevat tärkeäksi mahdollisuuden käyttää työvälineitä ja tiloja kustannuksitta”

Värkkäämö tekee yhteistyötä myös Operaatio Pulssin kanssa. Heidän kanssaan Värkkäämö järjestää erilaisia kursseja, jotka ovat suunniteltu nuorten toiveiden pohjalta.

Yhdessä järjestämämme kädentaitojen kurssit ja työpajat ovat tavoittaneet hyvin alueella asuvia nuoria, Arja ja Julia kertovat.

Kannelmäen nuorisotalon tiloissa järjestetään myös kädentaitojen ryhmiä 9-12 vuotiaille sekä erilaisia ryhmiä, teemoitettuja työpajoja ja tapahtumia. Loppuvuoden aikana on tarjolla muun muassa lahjapajoja, saippuapaja ja kynttiläpajoja.

Värkkäämössä ei kiirehditä ja asiat saa hoitaa täysin omaan tahtiinsa. Tämän ja useiden muidenkin syiden vuoksi nuorten palaute Värkkäämön tapahtumista on ollut positiivista.

– Nuoret kokevat tärkeäksi mahdollisuuden käyttää työvälineitä ja tiloja kustannuksitta. Värkkäämössä voi työskennellä omassa tahdissa, mikä tekee paikasta poikkeuksellisen verrattuna esimerkiksi kouluympäristöön tai säännöllisesti kokoontuvaan harrastusryhmään.

Värkkäämön ohjaajat Arja ja Julia näkevät usein kuinka nuoret ylittävät itsensä.

– Hyvin usein nuoret huomaavat, että vaikeaksi luultu työmenetelmä onnistuukin loistavasti oikeita välineitä käytettäessä. Onnistuminen madaltaa kynnystä tulla mukaan toimintaan seuraavallakin kerralla ja ehkä aloittaa jokin oma projekti.

Lisätietoja Värkkäämön tapahtumista löydät osoiteesta http://kantsu.munstadi.fi/varkkaamo/.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.