Kalastus on perinteinen suomalainen luontoharrastus

Onkiminen on yleiskalastusoikeus, joka sopii niin lapsille kuin ikäihmisillekin. Se on suosittu muun muassa mökkeilyn yhteydessä. Kuva: Jaana Vetikko, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö.

Kalastus kuuluu olennaisena osana monen suomalaisen elämänmuotoon ja kulttuuriin. Harrastusta ylläpitävät Suomen laajat yleiskalastusoikeudet ja kesämökkikulttuuri. Suomessa on noin 1,5 miljoonaa vapaa-ajan kalastajaa, kertoo Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK).

Terveellisen lähiruoan lisäksi vapaa-ajan kalastus tuottaa sen harrastajille ja yhteiskunnalle sosiaalista, kasvatuksellista ja taloudellista hyötyä. Vapaa-ajan kalastajat kuluttavat rahaa kalastukseen 250 miljoonaa euroa vuosittain. Suoraa taloudellista hyötyä syntyy palveluita tuottavien yritysten ja toiminnassa tarvittavien välineiden kautta.

Vapaa-ajan kalastus on merkittävässä osassa aktivoimassa ihmisiä liikkumaan ja edistämään työssä jaksamista. Myös kalastuksen henkistä ja fyysistä hyvinvointia lisäävät puolet ovat kiistattomia esimerkkejä työssä jaksamisessa ja eläkeläisten toimintakyvyn ylläpitämisessä.

 Vapaa-ajankalastus on mitä mainioin tapa kasvattaa lapsia ja nuoria terveeseen luontosuhteeseen, jossa kunnioitetaan ympäristöä ja luontoa, kerrotaan keskusjärjestön tiedotteessa.

Tuore Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvitys osoittaa, että kalastus on yksi tehokkaimmista keinoista vahvistaa ja ylläpitää luontokontaktia.

Suomalaiseen vapaa-ajan kalastukseen on aina kuulunut oleellisena osana saaliin kunnioittaminen. Koko kalastusharrastuksen eettisyys ja oikeutus on kuitenkin asetettu viime aikoina kyseenalaiseksi. Tämän kannan ovat tuoneet julki erityisesti eläinsuojeluaktiivit ja heidän järjestönsä. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö katsoo, että kalastuksen eettisyyden kyseenalaistaminen liittyy yhteiskunnan kaupungistumiseen ja siitä seuraavaan luonnosta vieraantumiseen.

SVK ohjaa kalastamaan vastuullisesti ja eettisesti sekä suosittelee kalojen välitöntä tappamista kalastustilanteesta riippumatta, ellei saalista ole tarkoitus vapauttaa.

Samalla SVK muistuttaa, ettei kalastuslain mukaan kenelläkään ole oikeutta tahallisesti estää tai vaikeuttaa luvallista kalastusta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.