Historiallinen Tervasaaren aitta on myynnissä

Tervasaaren aitta. Kuvassa näkyvät aitarakennelmat on poistettu kuvauksen jälkeen.

Helsingin kaupunki on laittanut myyntiin kaksi 1800-luvulla rakennettua kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta.

Kruununhaan edustalla sijaitseva Tervasaaren aitta myydään ravintolakäyttöön ja Tapanilassa sijaitseva Franzenin torppa asuinkäyttöön.

Tervasaari toimi 1600-luvulla nimensä mukaisesti Helsingin tervakaupan keskuksena.

Tervakaupan hiipuessa saaren aittoja käytettiin muiden kauppatavaroiden varastoimiseen. Myynnissä olevan hirsirunkoisen aitan rakennutti vuonna 1805 kauppias Petter Heidenstrauch. Se on Tervasaaren viimeinen säilynyt aitta. Rakennus toimi toisen maailmansodan aikana ilmatorjuntatykistön majapaikkana, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Tervasaari kunnostettiin virkistysalueeksi vuonna 1966, ja aitta muutettiin samalla kesäkahvilaksi.

Aitta on toiminut 60-luvulta yhtäjaksoisesti kahvilana ja ravintolana. Vuosien saatossa rakennusta on muutettu ympärivuotiseen ravintolatoimintaan sopivaksi – tiloja on muutettu lämpimiksi, varasto muutettu liiketilaksi ja keittiötiloja muutettu useampaan kertaan.

Viimeisimmät isot muutostyöt tehtiin vuonna 2015, jolloin ilmanvaihtojärjestelmä uusittiin kauttaaltaan, itä- ja eteläjulkisivuille toteutettiin pystyrimalaudoitus lisäämään eristystä ja eteläpäädyn maisemaikkuna uusittiin tuomaan ravintolasaliin enemmän valoa.

Alueen uusi kaava on tullut voimaan vuonna 2019.

Se mahdollistaa uuden lasisen paviljongin sekä huoltosiiven rakentamisen aitan yhteyteen. Ostajan on purettava nykyinen asemakaavan vastainen huoltorakennus. Aitta itsessään on suojeltu, ja mahdolliset muutostyöt tulee toteuttaa yhteistyössä museoviranomaisten kanssa.

Kohteeseen on tehty talo- ja rakenneteknisiä tutkimuksia ja kuntoarviot sekä PTS-suunnitelmat vuosina 2015-2017.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta on myöntänyt myyntiluvan Tervasaaren aitalle ja Tapanilan Franzenin torpalle vuoden 2021 toukokuussa.

Rakennuksien myynti on osa kaupungin uutta toimitilastrategiaa, jossa kaupunki luopuu rakennuksista, joilla sillä ei ole käyttöä omassa palvelutuotannossa tai joiden omistamiseen ei liity muita strategisia syitä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.