Helsinki linjasi: ajokaistoja lumikasojen varastointiin kantakaupungissa

Lumen merivastaanottoa Hernesaaressa vuonna 2021. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy

Helsinki aikoo luopua kaduilta auratun lumen kaatamisesta mereen sekä lisätä lähivarastointipaikkoja.

Lumenvastaanoton kapasiteettia kasvatetaan Helsingissä tulevaisuudessa lisäämällä maavastaanottopaikkojen, sulatuslaitteiden sekä lähivarastointipaikkojen määrää.

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi lumenhallinnan kehittämisen hankekokonaisuuden kokouksessaan 9. lokakuuta.

Lumen merivastaanottoa on vähennetty Helsingissä 2000-luvun alussa merkittävästi, ja merivastaanottopaikkoja on jäljellä aiempien seitsemän sijaan yksi. Helsinki tahtoo luopua viimeisestäkin merivastaanottopaikasta, joka sijaitsee Hernesaaressa.

Tavoitteena on, että merivastaanotto on käytössä ainoastaan runsaslumisten talvien varajärjestelynä silloin, kun muut menetelmät eivät riitä turvaamaan Helsingin toimintakykyä.

Seuraavien kymmenen vuoden aikana Helsinki tavoittelee lumen maalle varastoimisen vastaanottopaikkojen lisäämistä kuudesta yhdeksään.

Hernesaaren lumen merivastaanottopaikka on tarkoitus korvata vähintään 21 pienehkön sulatuspaikan verkostolla, joka kykenisi sulattamaan yhteensä yli 35 000 kuormaa lunta talven aikana. Paikalliset sulatuspaikat myös lyhentäisivät lumen kuljetusmatkoja.

Vuoteen 2033 mennessä lumen lähivarastointipaikkojen määrää pyritään kasvattamaan kantakaupungissa vähintään 2 000 kadunvarsipysäköintipaikkaan.

– Niitä tullaan käyttämään lumen välivarastointiin tai mahdollisuuksien mukaan jopa siten, että lunta ei kuljeteta lainkaan pois, vaan sen annetaan sulaa paikallaan. Nykyäänkin Helsingissä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan kadunvarsipysäköintipaikkoja väliaikaiseen lumen kasaamiseen, tiedottaa Helsingin kaupunki.

Lisäksi lumen talviaikaiseen lähivarastointikäyttöön on tarkoitus ottaa ajokaistoja, aukioita ja muuta soveltuvaa kaupunkitilaa.

– Pysäköintipaikkoja ja muuta kaupunkitilaa pidetään varattuna vain sen aikaa kun sitä tarvitaan lumenhallinnassa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.