Etu-Töölön lukio sai valtavan tekstiilitaideteoksen

Kustaa Saksi: Herbaario, 2022. Kuva: Kirsi Halkola / HAM

Etu-Töölön lukioon on valmistunut taiteilija Kustaa Saksin tekstiiliteos Herbaario.

Yli yksitoista metriä leveä jacquard-kuvakudos on sijoitettu rakennuksen sisäänkäyntiaulaan.

Helsingin kaupungin taidemuseon mukaan Kustaa Saksi on ammentanut kasviaiheista kuvastoa 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun opetustauluista, mutta tuo vaikutteet nykypäivään.

-Klassinen koulutaulujen perintö muuntautuu digitaalisen ajan pikselöityväksi kuvastoksi. Näin Saksi rakentaa yhteyden kouluperinteeseen ja Etu-Töölön koulurakennuksen historiaan, kerrotaan Helsingin taidemuseon tiedotteessa.

Nykyisin Etu-Töölön lukion käytössä oleva rakennus valmistui vuonna 1930, suunnittelijoinaan arkkitehdit Yrjö Sadeniemi ja Hjalmar Åberg.

Siinä aloitti toimintansa Helsingin Koelyseo, joka oli valtion oppikoulu. Myöhemmin koulu muuttui Töölön yhteislyseoksi.

– Kulttuurihistoriallisesti arvokas arkkitehtuuri ja sisätilat on nyt peruskorjattu ja sisätilojen seinä- ja kattomaalaukset antiikin kuva-aiheineen ja geometrisine kuvioineen pääsevät taas hienosti esille.

Kustaa Saksin taideteos Herbaario on liitetty Helsingin taidemuseon julkisen taiteen kokoelmaan. Kokoelmaan on nyt liitetty myös Kampin perhekeskukseen tilattu taiteilija Lotta Mattilan pronssiveistos Matti sekä Mark Niskasen ja Jani-Matti Salon paikkasidonnainen ääniteos A Scene II.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.