Kahvitehdas muutti Aurinkolahteen 50 vuotta sitten – kahvi elää alueen nimistössä

1997 . Vuosaari, Paulig Oy:n paahtimo. Kuva: Scan-foto, 1997 / Helsingin kaupunginmuseo

Pauligin kahvipaahtimo vihittiin käyttöön Vuosaaren Aurinkolahdessa vuonna 1968. Lähes kymmenen vuotta sitten kahvipaahtimo siirtyi Vuosaaren satama-alueelle. Entisen kahvitehtaan tontilla rakennetaan parhaillaan lisää uusia asuntoja, sillä Aurinkolahden Kahvikorttelin asuinalue ei ole vielä täysin valmis. Aurinkolahdessa on nykyään useita alueen kahvihistoriasta kertovia katujen ja taloyhtiöiden nimiä.

Paulig Oy osti Helsingin itäpuolelta suuren maa-alueen 1960-luvulla. Pauligin tehdas muutti Vuosaareen ahtaaksi käyneeltä Katajanokalta. Uusi, Pohjoismaiden suurin kahvipaahtimo vihittiin käyttöön toukokuussa 1968. Presidentti Urho Kekkonen juhlisti vihkiäisiä. Kekkonen myös käynnisti avajaisjuhlassa Presidentti-kahvin ensimmäisen erän paahtamisen, kerrotaan Paulig Groupin nettisivulla.

Aurinkolahdesta kahvipaahtimo lähti uusiin tiloihin Vuosaaren satamaan vuonna 2009. Vanhat tehdasrakennukset purettiin ja kaupunki kaavoitti alueelle uuden asuinalueen, Kahvikorttelin. Kahvikorttelin asuntotuotanto jatkuu ja nyt korttelissa rakennetaan Asunto Oy Helsingin Kahvitaukoa, johon tulee 59 omistusasuntoa. Rakennusyhtiö YIT:n mukaan katutasoon tulee myös kaksi liiketilaa.

Kahvintuoksuinen historia näkyy edelleen Aurinkolahdessa. Alueella sijaitsevien kahviaiheisten katujen ja taloyhtiöiden määrä laittaa pään pyörälle: Kahvikatu, Kahvikuja, Kahvipavunkuja, Mokkakuja, Aromikuja, Jauhajankuja, Gustav Pauligin katu ja Bertha Pauligin katu.

Aurinkolahden taloyhtiöitä ovat muun muassa Asunto Oy Helsingin Kahvimylly, Kahvipannu ja Mutteripannu. Mutteripannu on keitin, jolla valmistetaan mokkakahvia liedellä. Mutteripannulla kahvista tulee vahvempaa kuin tavallisesta suodatinkahvista. Mutteripannu on myös yksi suosituimmista espresson valmistustavoista Italiassa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.