Vuoden tullikoira 2020 työskentelee Vantaalla

Vuoden 2020 tullikoira Massi. Kuva: Jukka Pätynen / koirakuvat.fi

Tänä vuonna Vuoden virkakoiran arvonimen vastaanottavat poliisikoira Vinha, tullikoira Massi, rajakoira Kärppä, vankilakoira Unto ja sotakoira Muggy. Palkittavat koirat ovat tahoillaan valinneet Poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos, Rikosseuraamuslaitos ja Puolustusvoimat.

Valinnoista tiedotti Suomen Kennelliitto ry.

Vuoden tullikoira 2020 on labradorinnoutaja Metsäsuharin Pellervo ”Massi”. Suomen Tullin ensimmäinen rahakoira Massi aloitti työnsä kesällä 2014 raha- ja huumekoirana Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Massi työskentelee lentoasemalla yhdessä ohjaansa **Timo Pasasen kanssa.

Tullin tehtävänä on valvoa käteisrahan kuljetuksia Suomen ja EU:n ulkopuolisten maiden välillä EU:n yhteisen valvontastrategian mukaisesti. Massin toiminta lentoasemalla on osoittautunut hyvin tehokkaaksi tavaksi torjua laittomilla keinoilla saadun käteisrahan kuljetuksia sekä harmaata taloutta. Massin osaamista on päästy hyödyntämään myös viranomaisyhteistyössä, Tullin rikostorjuntatyön tukemisessa, erilaisissa etsinnöissä ja operaatioissa, myös yhdessä poliisin rahakoirien kanssa eri puolilla Suomea.

Valtakunnallisesti tarkasteltuna Massin toiminta on ollut tuloksellista. Massi on uransa aikana paljastanut yli 1,3 miljoonan euron arvosta ilmoittamatonta ja laittomasti hankittua käteisrahaa. Suurin yksittäinen löytö on ollut 320 000 euroa. Massi on lisäksi paljastanut yli 350 huumausaineiden takavarikointiin johtanutta salakuljetustapausta. Raha-huumekoira on osoittautunut Tullin valvontatehtävissä toimivaksi keinoksi, ja Massi onkin toiminut tiennäyttäjänä tuleville rahakoirille.

Vuoden poliisikoira 2020 on belgianpaimenkoira malinois Suhteellisen Vinha ”Vinha”. Vinha työskentelee Helsingin poliisilaitoksella yhdessä ohjaajansa, vanhemman konstaapeli Jan Tanskasen kanssa.

Vuoden rajakoira 2020 on belgianpaimenkoira malinois Kiirastulen Ceireeni ”Kärppä”. Kärppä työskentelee ohjaajansa, vanhemman merivartija Markus Nyholmin kanssa Länsi-Suomen merivartiostossa Vallgrundin merivartioasemalla.

Vuoden vankilakoira 2020 on labradorinnoutaja Namusillan Pinokkio ”Unto”. Unto ja hänen ohjaajansa Mari Törönen työskentelevät Mikkelin vankilassa.

Vuoden sotakoira 2020 on saksanpaimenkoira Troeyn’s Ihan Kuutamolla ”Muggy”. Muggy työskentelee toisen logistiikkarykmentin Skinnarvikin vartiossa yhdessä ohjaajansa, ylipursimies Jouko Räsäsen kanssa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.