Vertailu: Järvenpää Suomen neljänneksi vähähiilisin

Järvenpään päästölähteet. Lähde: Suomen ympäristökeskus Syke.

Järvenpää on neljännellä sijalla Suomen ympäristökeskuksen julkistamassa vertailussa, joka koskee Suomen kaikkien kuntien kasvihuonekaasupäästöjä.

Sijoitus tarkoittaa, että Järvenpäässä on Suomen neljänneksi pienimmät päästöt asukasta kohti, Järvenpään kaupunki tiedotti helmikuussa 2020.

Järvenpää on neljän kärjessä olevista ainoa selvästi kaupunkimainen kunta. Tuloksissa näkyykin, että kaupunkimaisena kuntana Järvenpäässä ei ole juurikaan maataloutta.

– Työ vähähiilisyyden eteen on Järvenpäässä ollut pitkäjänteistä ja hyvää. Mutta emme suinkaan jää tähän. Kun saamme lisäpotkua tavoitteisiin ja ympäristötyön johtamiseen, meillä on erinomaiset mahdollisuudet pyrkimyksessämme hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä, sanoo kaupungin resurssiviisaustyöstä vastaava Eira Linko.

Tutkimuksessa mitattiin kasvihuonepäästöjen määrän kehittymistä vuosien 2005–2017 välisenä aikana. Järvenpäässä on näiden vuosien aikana onnistuttu vähentämään kokonaispäästöjä 29 prosenttia.

Pyörällä 14 prosenttia matkoista

Ympäristökeskuksen laskennan mukaan Suomen kunnissa eniten päästöjä aiheuttavat tieliikenne (25 %), maatalous (17 %), kaukolämpö (17 %) ja sähkönkulutus (13 %).

Vaikka Järvenpäässäkin tieliikenne tuottaa selvästi eniten päästöjä (39 % kaikista päästöistä), kääntää kaupunkilaisten ahkera pyöräily tuloksia parempaan suuntaan. Moniin muihin kuntiin verrattuna Järvenpäässä pyöräillään paljon, noin 14 prosenttia matkoista tehdään pyörällä.

Kun keskimäärin Suomen kunnissa henkilöautoliikenteen päästöt asukasta kohden ovat 1,3 tonnia, Järvenpäässä henkilöautoliikenne aiheuttaa päästöjä 0,98 tonnia asukasta kohden. Järvenpäässä onkin 11. pienimmät henkilöautoliikenteen päästöt verrattuna kaikkiin Suomen kuntiin.

Tieliikenteen päästöt eivät kuitenkaan ole juuri vähentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Järvenpään kaupunki haluaa entisestään lisätä pyöräilyn osuutta matkoissa, joten viime vuonna laadittiin pyöräilyn kehittämissuunnitelma, jossa osoitetaan toimenpiteitä pyöräilyn lisäämiseksi. Myös joukkoliikennettä kehitetään aktiivisesti.

Puupohjaisia polttoaineita

Järvenpäässä voidaan olla ylpeitä etenkin kaukolämmön päästöjen osalta.

Vaikka kaukolämpöverkkoa on Järvenpäässä laajennettu, päästöt ovat vähentyneet, kun raskasta polttoöljyä ja maakaasua on korvattu muun muassa puupohjaisilla polttoaineilla. Tällä on suurin merkitys päästöpotin pienemisessä.

Järvenpään päästölähteet. Lähde: Suomen ympäristökeskus Syke.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.