Vantaalla ja Keravalla lääkäriin muuta maata halvemmalla

Kuvituskuva.

Selvityksen mukaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ei peri korkeinta mahdollista asiakasmaksua terveyskeskuslääkärillä käynnistä.

Suomen hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alusta lukien.

Lääkärin vastaanottokäynti hyvinvointialueen terveyskeskuksessa saa maksaa enintään 20,90 euroa. Maksu voidaan periä enintään kolme kertaa kalenterivuodessa.

Lähes kaikki Suomen hyvinvointialueet perivät terveyskeskuslääkärin vastaanottokäynnistä korkeimman mahdollisen asiakasmaksun.

Suomen 21 hyvinvointialueesta vain Vantaan ja Keravan hyvinvointialue perii käynnistä terveyskeskuslääkärillä korkeinta mahdollista maksua alemman hinnan. Se on 16,70 euroa.

Helsingin kaupunki ei vuonna 2023 peri lainkaan maksua lääkärikäynnistä terveyskeskuksessa.

Lääkärikäyntien asiakasmaksujen eroja hyvinvointialueilla on selvittänyt SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry. Se on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 240 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa.

Järjestön selvityksen mukaan korkeinta mahdollista maksua eli 20,90 euroa terveyskeskuslääkärillä perivät muun muassa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialue.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti pitää hyvinvointialueiden asiakasmaksutilannetta huolestuttavana.

Hän muistuttaa, että palveluja käyttävät eniten pienituloiset ja paljon sairastavat.

– Suomessa asiakasmaksut ovat lähtökohtaisesti korkeat ja estävät terveyskeskuspalveluihin pääsyn niillä, jotka palveluja eniten tarvitsevat. Jos terveyskeskuslääkärille pääsy estyy, se johtaa siihen, että sairauden pahentuessa joudutaan kääntymään kalliin erikoissairaanhoidon puoleen, Anne Perälahti kertoo tiedotteessa.

SOSTE katsoo, että terveyskeskuslääkärille olisi päästävä maksutta myös muualla kuin Helsingissä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.